Slika nije pronađena

Zagrljaj, držanje za ruke, masaža, seks... sve su to dodiri koji nas mogu smiriti i zbog kojih ćemo se osjećati smirenije i sretnije. Znanstveno je dokazano da dodiri imaju itekako koristan učinak na psihičko i fizičko zdravlje.

Dodir podiže imunološki sistem, smanjuje bol, snižava krvni tlak. Stoga zašto si ne priuštiti jedan dobar dodir upravo danas? Naime, živimo u kulturi kada se dodir često može smatrati napadom na nečiju osobnost, a svjedoci smo da običan dodir može završiti optužbom za bullying. Ipak, ne treba od njega prezati, posebice s osobama s kojima smo bliski i za koje znamo da nam ga neće uzeti za zlo.


Masaža

Ako ste dubljeg džepa priuštite si masažu u nekom salonu. Ako niste, poput većine, zatražite da vas izmasira dečko, cura, frend... masažom se opuštaju mišići, bol se smanjuje, a razina hormona kortizola koji uzrokuje stres se dokazano smanjuje. U tako opuštenom stanju tijelo se oporavlja, a rezultat je – bolje raspoloženje i učinkovitiji imunološki sistem. Treba li bolji razlog za masažu?

Zagrljaj

Kada se grlimo tijelo nam preplavi oksitocin, hormon koji utječe na osjećaj povezanosti i povjerenja. Također, smanjuje se i razina već spomenutog hormona stresa, kortizola. Istraživanje je pokazalo da djevojke koje često dobijaju zagrljaje od svog partnera imaju puno veće količine oksitocina u tijelu.


Držanje za ruke

Kada se sa svojom boljom polovicom držiš za ruke, to je tako smirujuće, zar ne? Upravo je to dokazalo istraživanje – držanje za ruke smanjuje razinu sada već zloglasnog hormona stresa, kortizola te utječe na dio mozga u kojem osjećamo bol pa svaka bol postaje manje intenzivna. Zanimljivo, zar ne?

Maženje s ljubimcem

Imaš li psa ili mačku ili kakvog drugog krznenog ljubimca već si sigurno primijetio/la  da se osjećaš manje napetim/om nakon maženja s njim/njom. Maženje s ljubimcima pospješuje imunološki sistem, smanjuje stres te smanjuju percepciju boli. Tada se fokusiramo na životinju, a ne na sebe pa svi problemi postaju manje važni. Kada nas pogledaju tople oči našeg ljubimca, to može postati najbolji lijek za dušu.


Seks

Seks je dodir cijelim tijelom. Osim što  ima višestruke koristi za psihičko zdravlje jer smanjuje stres i otpušta hormone dobrog raspoloženja itekako je dobar i za fizičko zdravlje jer dokazano pospješuje imunološki sistem te može utjecati na bolju formu cijelog tijela i smanjenje težine. Prema jednom istraživanju osobe koje vode ljubav dva puta tjedno imaju u slini 30 posto više imunoglobulina A (IgA) koji je efektan u borbi protiv infekcija!

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

dodir masaža seks

Još vijesti