Slika nije pronađena

Kada ujutro zazvoni alarm, ti poželiš mobitel tresnuti u zid? Ne možeš otvoriti oči sve do pola 12? Ok, svi imamo takvih dana, ali ako ti se ovo događa prečesto, možda je vrijeme da se zapitaš što krivo radiš.

Neki su jutarnji tipovi, neki noćne ptice, no ako se svaki dan jedva ustaješ iz kreveta i cijeli dan se osjećaš umorno i neispavano, vjerojatno trebaš promijeniti neke navike.


#U tvojoj sobi je mračno kao u pećini

Kada potpuno navučeš zastore na prozore, možda će ti biti lakše zaspati, ali buđenje će biti teže. Tvoje tijelo neće znati pratiti svoj prirodni ritam jer nema svjetlosti u prostoriji pa će ti automatski buđenje teže pasti. Umjesto da zastore u potpunosti navučeš, ostavi malo prostora za jutarnje zrake sunca.

#Ideš spavati iza ponoći

Pogotovo dok traje nastava, važno je da u krevet ideš na vrijeme. Znamo da je teško odoljeti noćnom tipkanju i dopisivanju s frendicom ili simpom, ali za dobro funkcioniranje tijekom dana, bitno je da spavaš oko 8 sati. Noćno slanje porukica ostavi za ljetne praznike, a sada u 11 u krpe!


#U krevet ideš zabrinuta

Zadnji školski tjedni su naporni i stresni stoga te vjerojatno muče stvari vezane uz ispite i ocjene. Kada legneš u krevet, pokušaj ne razmišljati o problemima. To će uzrokovati loš san, a neće ti pomoći riješiti situaciju. Ponekad nećeš uspjeti ostaviti brige iza sebe, ali uvijek možeš pokušati.

#Pomičeš alarm

Ako si jedna od onih osoba koja ujutro namješta 5 alarma kako bi se više naspavala, vrijeme je da promijeniš navike. Taj isprekidani san puno je lošiji za tebe, a samo te zavarava da imaš više vremena. Radije alarm odmah namjesti na vrijeme kada se mislim probuditi.


#Izbjegavaj alkohol i kavu

Kava u večernjim satima nije dobra ideja ako se želiš pošteno naspavati – alkohol također. Iako možeš imati osjećaj da te čaša vina ili piva uspavljuje, alkohol zapravo remeti san i možeš se probuditi neispavana.

Foto: Shutterstock
Izvor: Popsugar.com
I.N.

Pročitajte još:

Zašto nastaju podočnjaci i kako ih spriječiti?

Tableti, računala i mobiteli utječu na spavanje

Moguća misija – kako lakše do svijeta snova?

Spavanje navike

Još vijesti