Slika nije pronađena

Srednjoškolsko doba mnogi pamte kao najljepše životno razdoblje, no postoje i oni kojima je srednja škola pravi horor.

Neki sklope prava prijateljstva, neki se prvi put zaljube, a neki nauče životne lekcije koje će ih učiniti hrabrijim, mudrijim i boljim osobama. Osim što se trebamo truditi u školi, važno je da se družimo, zabavljamo, izlazimo i veselimo s prijateljima.

Kada se jednog dana osvrnemo i prisjetimo srednjoškolskih dana, bit će nam žao svih onih prilika koje smo propustili jer smo bili nesigurni i lijeni.

Pazi da se to ne dogodi i tebi – ovo su stvari koje ćeš vjerojatno napraviti u srednjoj školi, a poslije bi ti moglo biti žao:

*Previše vremena provest ćeš s dečkom, premalo s prijateljicama

Kada prvi put započnemo vezu s osobom u koju smo ludo zaljubljeni, može se dogoditi da zaboravimo na sve drugo – pa čak i na prijatelje. Da, super je neprestano biti s osobom koju obožavaš, ali tinejdžerske godine su razdoblje kada možeš upoznati prijatelje koji će uz tebe ostati cijeli život – nemoj prokockati tu šansu!*Glumit ćeš da ti nije stalo do njega samo jer on ne želi ozbiljnu vezu

Dopisivali ste se, dejtali, nalazili, ali na kraju je on rekao da ne želi ništa ozbiljno? Ako si ludo zaljubljena u njega i ne vidiš sebe u polovičnim odnosima, nemoj pristati na 'ništa ozbiljno'! Nemoj glumiti da ti nije stalo i pristati na sve što on traži jer ćeš na kraju biti povrijeđena. Život je prekratak za ljude koji nas ne žele pored sebe.


*Nećeš se zauzeti za nekoga koga neprestano zafrkavaju

Teško je suprotstaviti se popularnoj djevojci koja neprestano zadirkuje onu štrebericu iz tvog razreda i male su šanse da ćeš to učiniti. Kada se, nakon nekoliko godina, sjetiš tih groznih situacija, bit će ti jako žao što joj nisi rekla da začepi. Možda je ipak bolje da to odradiš u pravom trenutku?


*Radit ćeš neke stvari samo zato da ispadneš cool

Pa što ako svi iz tvog razreda puše?! Ako te cigareta ne privlači, a od dima dobiješ napade gušenja, zašto bi uopće započinjala s ovom groznom navikom? Ako te društvo ne prihvaća jer ne piješ, ne pušiš ili nemaš dovoljno skupe tenisice – možda je vrijeme da promijeniš društvo.


*Svađat ćeš se s roditeljima i reći im da ih mrziš

Kužimo – hormoni ti divljaju, tek si došla u novu srednju školu, a tvoji roditelji ne razumiju probleme i stvari s kojima se svakodnevno susrećeš? To može biti vrlo iritantno i mnogi tinejdžeri našli su se u sličnim situacijama. Ipak, pazi da ne budeš pregruba kada se raspravljaš s njima. Jednog dana mogla bi požaliti zbog stvari koje si nekoć izgovorila.*Nećeš se dovoljno potruditi oko pravog prijateljstva

Ponekad se s prijateljicom posvađamo oko beznačajnih gluposti, ali s obzirom da želimo dokazati da smo u pravu, ne odustajemo od svog stava pa čak ako to podrazumijeva i kraj prijateljstva. Previše dobrih odnosa završi se na takav način; budi zrelija i pametnija – prava prijateljstva puno su važnije od istjerivanja pravde.


*Zanemarivat ćeš ocjene

Da, gradivo je često dosadno, a zadaća još dosadnija, ali za 10 godina bit ćeš zahvalna samoj sebi što si se potrudila. Većinu stvari moramo naučiti na vlastitoj koži, ali neka škola ne bude jedna od njih. Daj sve od sebe!


*Simpatiji nećeš dati do znanja da ti se sviđa

Znamo da nije lako prići osobi koja nam se sviđa, ali što imaš za izgubiti? Nasmiješi mu se, započni razgovor, pošalji poruku, ponudi mu se pomoći sa zadaćom – bilo što čime možeš signalizirati da si zainteresirana. Tko zna, možda ti uzvrati istom mjerom?


Foto/Izvor: Gurl
I.N.

Pročitajte još:

Znanstvenici otkrili zašto postoje i čemu služe ‘elite’ u školama

Zemljo, otvori se: neugodnjaci koje ti se mogu dogoditi u školi

Šminka i škola – kakav make up je prikladan za nastavu?

srednja škola

Još vijesti