Slika nije pronađena
Učiti nije uvijek lako, pogotovo ako trebaš naučiti gradivo koje je užasno dosadno. Ipak, što se mora nije teško, a znanost je pronašla I načine koji će ti učenje olakšati što je više moguće.

via GIPHY


Pogledaj o kojim se tehnikama učenja radi, garantiramo ti da će upaliti!


1. Uči iste informacije na različite načine

Istraživanje provedeno 2008. godine pokazalo je da određeni načini učenja stimuliraju mozak na različite načine. To znači da iste informacije moramo učiti na više različitih načina, prenosi Daniel Wong. Naime, što je više dijelova mozga aktivirano, time će ti i biti lakše zapamtiti određenu informaciju, odnosno gradivo.

via GIPHY


Možeš učiti na nekoliko načina - čitati iz knjige, vaditi bilješke i ponavljati iz njih, napraviti 'mentalnu' mapu, učiti u grupi ili naglas. Naravno da nećeš moći odjednom učiti na sve ove načine, ali nekoliko vrsta učenja možeš probati iskombinirati.
2. Uči nekoliko predmeta isti dan, nemoj se fokusirati samo na jedan
Istraživanja su pokazala da ćeš teže zapamtiti gradivo ako samo njega budeš učio u jednom danu. Umjesto toga, bolje ti je da kombiniraš, odnosno učiš više različitih predmeta u jednom danu, a ne samo jedan- Možda misliš da ti se tako lakše fokusirati, ali zapravo je stvar potpuno suprotna.

Naprimjer: ako se pripremaš za testove iz matematike, fizike i kemije, najbolje je da dnevno ponoviš svaki od ovih predmeta. Tako ćeš lakše zapamtiti, a opet ti neće biti previše jednog te istog gradiva.

via GIPHY

3. Uvijek sjedi u prvim klupama
I ne, ne moraš se bojati da će ti frendovi iz razreda govoriti da si štreber. Kako prenosi Daniel Wong, učenici koji imaju naviku sjediti u prvim klupama imaju bolje rezultate na testovima i bolje ocjene. S obzirom na to, možda bi i ti mogao primijeniti ovaj trik. Tko zna, možda stvarno uhvatiš koju bolju ocjenu!

4. Riješi se multitaskinga - samo ti smeta!
Kad učiš, od sebe makni sve što bi te moglo ometati. Tu prvenstveno mislimo na mobitel, laptop, televiziju i sve ostalo što te i inače odvlači od učenja. Ove stvari jako smetaju tvojoj koncentraciji i tako ti onemogućavaju da lakše i brže naučiš gradivo. Čak ako si super u multitaskingu, budi siguran da sve što ti odvlači pažnju nije nimalo dobro za tebe i tvoje učenje.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

LOL na kvadrat – 14 najboljih izgovora koje smo svi imali za neučenje

Kako brzo i lako savladati gradivo? 10 savjeta za učenje koji stvarno pomažu

Kampanjci naši svagdašnji – Tips & Tricks kako preživjeti cjelonoćno učenje kad baš 'zagusti'

učenje savjeti Škola

Još vijesti