Slika nije pronađena

Škola se zahuktava i već smo se naviknuli na raspored, miris učionica i temperament učitelja. Mnogi su osnovnu školu prošli i sada ih more sasvim nove brige – one srednjoškolske.

Srednja škola za mnoge je velika promjena i prije svega šok. Ipak, ne treba očajavati i prepustiti se eventualnim lošim prvim dojmovima. Treba se uhvatiti u koštac sa svime što nam donosi, a upravo zbog toga donosimo vam mali vodič za lakše preživljavanje srednje škole.

Pronađite svoje ljude – nije bitno biti popularan, bitno je imati nekog od povjerenja kraj sebe pa makar samo jednu osobu i makar ta osoba bila najnepopularnija u školi. Jedino je bitno da vi klikate. Prijateljstvo može biti najbitniji faktor u tome kako ćemo preživjeti srednju školu, hoće li nam biti trauma ili radost.


Ne morate znati što želite biti kada odrastete – dakako, lijepo je kad netko od osnovne škole zna koje zanimanje želi, međutim većina to ipak ne zna. Stoga se u srednjoj školi ne treba non stop mučiti tim pitanjem, jednostavno treba učiti i biti uvjeren da što god radio, to će biti nešto lijepo. Ili, da parafraziramo Johna Lennona: 'Kad odrastem želim biti sretan.'

Zbližite se s barem jednim nastavnikom – nastavnici su pravi izvor različitih znanja i iskustava i iako ih učenici često percipiraju kao hladne diktatore, zapravo je mnogo njih toplo i spremno na razgovor. Najbolje je izabrati jednog koji vam se čini najpristupačniji i s njim se pokušati zbližiti. Tko zna, možda vam baš taj nastavnik pomogne u izabiru kasnijeg zanimanja.

Zbližite se sa svojim roditeljima – tako je, dobro ste pročitali! Mnogi se još u osnovnoj školi nekako mentalno razdvoje od svojih roditelja i to ih onda prati cijeli život, a veliku ulogu igra i pubertet. Obično kasnije, kad se ode na studiranje u drugi grad skužimo koliko nam roditelji vrijede i što su sve napravili za nas. Stoga zbližite se s njima, izgradite srušene mostove jer u srednjoj školi imate dovoljno vremena za to.


Nije sve u ocjenama – ponekad ćete pokazati ekstra kreativnost i zalaganje u nekom području, a taj vaš trud neće biti nagrađen ocjenom. No, treba shvatiti da nije sve u ocjenama, ponekad je doista potrebno raditi stvari za svoju dušu, a ovo može biti dobar kompas za život kasnije.

Znajte da se sve ne događa kako smo planirali – volimo planove, ali ne volimo kad nam se izjalove no to je sasvim normalan dio života. Žaljenje i samosažaljenje ne donose ništa dobro, stoga je najbolje nakon propalog plana (a često je to samo dio njega!) popiti topli čaj i sutra se probuditi s novim planom.

Ne dozvolite da odnos s curom/dečkom kontrolira vaš život – lijepo je biti zaljubljen, a u teen razdoblju sve se može činiti kao da je cijeli svijet preuzeo veliki potres. Međutim, ne trebamo nikoga drugoga kako bismo mi sami bili kompletni jer smo kompletni već samim time što imamo vlastito 'ja'.

Definirajte vlastiti termin 'uspjeha' – sasvim je u redu raditi nešto jer to volimo i iz tog razloga više se posvetiti jednom predmetu, a zanemariti drugi. Na kraju uspjeh je ono što napravimo s vlastitim znanjem i koliko nas nešto ispunjava, a ne koliko smo zaradili.


Fokusirajte se na učenje, ne na puko pamćenje – ako samo spremamo podatke, brzo ćemo ih zaboraviti. No, ako ih spremamo tako što ih razumijemo, to se zove učenje i to ide u dugotrajno pamćenje. Upravo ovo treba svakom tinejdžeru i što bolje uči to je kasnije uspješniji.

Duboko udahnite – napravite korak nazad, odrijemajte, zaboravite na sve planove i testove. Ovo je potrebno s vremena na vrijeme kako ne biste pregorjeli.  

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

Škola savjeti

Još vijesti