Slika nije pronađena

Nacionalni ispiti standardizirani su postupci kojima se provjerava u kojoj su mjeri učenici sposobni koristiti ključna znanja i vještine iz pojedinih nastavnih predmeta, s ciljem praćenja i unapređivanja učinkovitosti rada u školama, piše na stranicama resornog ministarstva.

Provodi ih Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u suradnji sa školama, a prvi će učenicima biti servirani ispiti iz hrvatskog jezika i to u periodu od 26. do 30. studenog. Pisat će ih učenici trećih razreda u 215 gimnazija i strukovnih škola – njih ukupno više od 8600 u Hrvatskoj!

Rezultati ispita će poslužiti kao pokazatelj kvalitete obrazovnog sustava, ali i učenicima da vide gdje stoje sa znanjem. 'Iz nacionalnih ispita učenici neće dobivati ocjene jer se ne vrednuju učenici nego sustav obrazovanja. Od učenika se traži da budu odgovorni i ispite napišu najbolje što znaju. Za ispite nije potrebna nikakva priprema', pojasnila je Sanja Fulgosi iz NCVVO-a za Jutarnji.


via GIPHY


Ispit iz hrvatskog će obuhvatiti čitanje s razumijevanjem, pisanje i uporabu jezika u kontekstu, a trajat će između 140 i 180 minuta, ovisno o inačici ispitne knjižice, uz dodatnih 20 minuta, koliko je predviđeno za dodatno anketno ispitivanje učenika i nastavnika. 'Anketni upitnik za učenike će propitivati način učenja, koliko čitaju izvan škole, koliko često posjećuju knjižnice, njihovo iskustvo i zadovoljstvo nastavom hrvatskog jezika, ali i školom. Nastavnike će anketno ispitivanje propitivati o nastavnoj praksi i njihovim stavovima vezanim uz nastavu', rekla je Fulgosi.

Rezultati se očekuju do kraja školske godine i svaka škola će dobiti rezultate ispita svojih učenika.

Nakon što 'pokusni kunići' u osnovnim i srednjim školama napišu svih sedam ispita (iz hrvatskog jezika u petim i osmim razredima osnovnih škola te trećim srednjih škola, iz matematike u petom i osmom te iz prirodoslovlja u petom osnovne i prvom srednje), NCVVO će napraviti glavnu analizu stanja na nacionalnoj razini.



Polagat će se klasičnim pisanjem, bez kompjutera, a sa svim ostalim detaljima će učenici biti upoznati preko nastavnika, odnosno školskih koordinatora. Inače, nacionalno testiranje učenika je uobičajena praksa u skoro svim članicama EU, a u Hrvatskoj će se provoditi do 2022. godine, do kada bi se trebalo provesti svih sedam ispita i to u ciklusima.


Nacionalni ispiti će poslužiti i kao priprema terena za provedbu e-mature, čije je uvođenje najavljeno za 2022. godinu.


via GIPHY


Foto: Pixabay/NCVVO/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Državna matura je bliska budućnost, uputite se – uvode se novosti koje bi vam se mogle dopasti

Zabranjeno još jedno pomagalo na ispitu iz matke, a engleski se piše duplo kraće – hoće li polaganje državne mature postati nemoguća misija?

Priprema za državnu maturu nikad nije bila lakša – sve što vam treba je mobitel!

nacionalni ispiti Državna Matura prvi put e-matura

Još vijesti