Slika nije pronađena

Miranda Šimić, 16-godišnja maturantica srednje glazbene škole i gimnazije iz Siska, 19. lipnja odlazi iz Hrvatske.

Dan prije imat će maturalnu večeru i nakon toga odlazi živjeti i studirati u Beču. Odlazi ogorčena, teška srca, ali odlučna piše Jutarnji list.

U Beču Miranda planira upisati psihologiju i pohađati pripreme za Glazbenu akademiju budući joj je želja studirati solo pjevanje u Beču. To će morati pričekati još dvije godine jer u bečkoj akademiji na studij solo pjevanja ne mogu mlađi od 18 godina. Miranda je maturirala sa 16 godina jer je dvije godine srednje škole završila u jednoj.

'I ja želim biti uvaženi dio svijeta u kojem živim. Odlazim iz Hrvatske jer ovdje to ne mogu. Ovdje se odlukom vlasti, ministra prosvjete, nagrađuje lijenost, guši kreativnost, poput najnovijeg slučaja dodatnih bodova za učenje jezika ili glazbenu školu' objašnjava Miranda.

'Ja nisam išla u glazbenu školu i dodatno učila jezike njemački, engleski, francuski, da bih zaradila dodatne bodove za upis. No, činjenica je - ja sam vrijedno radila, pa sam u jednoj godini završila dva razreda srednje škole, učila strane jezike i išla u glazbenu, dok su se neki bavili uglavnom izlascima i kompjutorskim igricama. I sada se u ime nekakve lažne pravednosti mene, koja sam vrijedno radila i žrtvovala se, kažnjava - moj se trud podcjenjuje' kaže Miranda. 'Što sam mogla učiniti u takvim okolnostima, u društvu gdje je prosječnost ispravan način života, a biti drukčiji, nadareniji, neprihvatljivo' pita se ova 16-godišnjakinja.

'Život je prekratak, a strah me da će jako veliki broj mladih, sličnih meni, odlučiti isto, da već sada mnogi odlučuju otići iz ove prekrasne zemlje u kojoj vladaju nepoštene političke igre, korupcija i izrabljivanje' zaključila je Miranda.


Slažete li se s razmišljanjima vaše vršnjakinje Mirande?

Izvor: Jutarnjilist
Foto: YouTube
I.N.

dodatni bodovi srednja škola

Još vijesti