Slika nije pronađena

Prema izmjenama u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje je donio Hrvatski sabor, ukida se prvi ljetni popravni rok za učenike srednjih i osnovnih škola.

Učenici koji na kraju nastavne godine imaju ocjenu nedovoljan (1) iz najviše dva predmeta, svoju ocjenu više neće moći ispraviti na prvom ljetnom popravnom roku, nego će škola biti dužna organizirati pomoć u učenju i nadoknađivanju znanja kroz dopunski rad. Na zadnjem satu profesor, odnosno nastavnik, dužan je obavijestiti učenika o njegovu prolasku. Ukoliko učenik nije prošao, za njega postoji, kao i prije, drugi popravni rok.


Trajanje ovog dopunskog rada ne smije biti kraće od 10 sati niti duže od 25 sati po predmetu. Dnevno bi nastava trajala dva sata po predmetu. Tako učenici s negativnim ocjenama gube pet do trinaest dana od ljeta, odnosno od 10 do 50 sati, ovisno o broju negativnih ocjenama i broju sati koje su dužni pohađati.

Dodatni sati profesorima ne bi bili plaćeni što će zasigurno smanjiti broj onih slučajeva kao učitelji namjerno nekoga pošalju na popravni iako to možda i nije zaslužio (takvih je slučajeva ipak uvijek bilo jako malo).

Upozoravaju li vas učitelji da učite i ne prisiljavate i sebe i njih da zajedno provedete i ljeto? Je li vam ideja na provođenje ljeta s učiteljima dovoljan motiv da zagrijete stolicu?

L.B./izvor: usred.hr

foto: Shutterstock


Pročitajte još...

...Novi zakon: učenici s 2 jedinice morat će na na dopunsku nastavu!...

...Promjene u školama u Hrvatskoj: 9 razreda, vladanje, kreativnost…

...Hrvatski učenici ne znaju učiti: Uče prije testova, a znanje ih ne zanima...

ukidanje ljetnog roka za popravne ljeto s profesorima dopunska nastava

Još vijesti