Slika nije pronađena

Neki su rođeni s talentom za učenje dok nekima treba više vremena te se trebaju više potruditi. `Bez muke nema nauke`, kaže stara poslovica, ali neki odlikaši imaju tajne kojima postižu svoj uspjeh.

Zagrijati stolicu vrlo je teško, ali ako stvorimo naviku učenja, to ni nije toliki bauk. Dobivati dobre ocjene može biti naporno, ali i lako.

Kakve to navike i vještine moramo steći kako bi bili uspješni u školi više nije misterija. Učenici trebaju težiti uspjehu u školi, a biti loš učenik zbog vlastite lijenosti uopće nije cool.

Otkrivamo su navike dobrih učenika koje trebaju svi steći:


Dobra organizacija

Uspješni učenici su dobro organizirani. Organiziranost je ključ uspjeha bez obzira na to što drugi rekli. Odlikaši ne traže svoje bilješke u bilježnici par sati prije ispita i ne zaborave zapisati kada je zadaća i što je za zadaću. Isto tako, dobro upravljaju vlastitim vremenom.


Odlikaši će napraviti još dodatnog posla iako ne moraju

Profesori će uvijek ponuditi  dodatne zadatke za napraviti, ali mnogi će ih prečuti i zanemariti. `Dovoljno mi je i ovo što moram napraviti` pomislit će većina učenika, ali ne i odlikaši. Oni u dodatnom radu vide priliku da nauče još nešto i razviju vlastite vještine. Osim toga, dobit će i bolju ocjenu te će im znanje biti opširnije. Dodatni zadatak nije prijetnja nego prilika.


Ne boje se tražiti pomoć

Odlični učenici se ne plaše profesora, a i često znaju priznati da ne znaju sve te da im treba pomoć. Kada potraže pomoć profesora odmah znaju da će stvari bolje shvatiti, a isto tako profesor vidi da se takvi učenici trude više.


Točno si odrede vrijeme za učenje i za zadaću

Dobri učenici ne uče `kada im dođe` nego kada su si točno zadali. Oni imaju točno vrijeme u danu ili u noći kada uče. Da svi uspostave ovakvu naviku bi bili uspješniji. Nakon nekog vremena svi se naviknu na učenje i pisanje zadaće u točno određeno vrijeme.


Zbilja čitaju gradivo

Radilo se o lektiri ili o definicijama iz matematike i fizike- odlikaši ih zbilja pročitaju. Osim što pročitaju oni pokušavaju čitati s razumijevanjem. Važno im je da shvate o čemu se radi.


Imaju ciljeve u životu koje žele ostvariti

Neki odlikaši za jedini cilj imaju usrećiti svoje roditelje, drugi žele upasti na željeni fakultet, a treći su odavno prepoznati važnost znanja i učenja. Odlični učenici imaju ciljeve. Ciljevi mogu biti dugoročni ili kratkoročni, ali to nije važno. Bitno je da su ciljevi orijentir koji nas tjeraju naprijed i motiviraju.Pišu bilješke i čitaju ih

Odlikaši zapisuju i pišu bilješke pa i onda kada profesor kaže da to nije potrebno. Naravno, pisanje rukom dolazi u obzir jer je dokazano da bolje pamtimo vlastiti rukopis nego nešto otisnuto na papiru.
Bilježe stvari koje im nisu jasne

Kada dobar učenik dođe do nečega što mu nije kristalno jasno, tada to zapiše kako bi kasnije mogao pitati profesora ili sam provjeriti o čemu se radi.Rade pauze od učenja

Premda su posvećeni učenju i radu, odlikaši često naprave pauzu od učenja. Pauza služi za odmor, relaksaciju i hobije. Pauze su bitne!Bude se ranije

Dobri učenici uglavnom ne spavaju predugo, a ni ne ostaju budni predugo. Uspješni učenici ustaju ranije kako bi imali ugodno jutro- da mogu ispiti kavu ili čaj, pojesti doručak i prosurfati internetom bez žurbe.
odlikaši odlični učenici Učenici