Slika nije pronađena

Otvoreno učilište Algebra objavilo je rezultate probne državne mature koju su maturanti krajem ožujka pisali u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku. Testove je pisalo pisanju četiri tisuće učenik, a najbolje rezultate maturanti su ostvarili iz Engleskog jezika, rezultati iz Hrvatskog jezika su osrednji, a najteži su očito bili testovi iz matematike.

Budući da je sudjelovao velik broj učenika, radi se o najvećem nacionalnom testiranju i zbog toga se rezultati mogu smatrati relevantnim pokazateljem koliko su zapravo maturanti spremni za službenu državnu maturu.  U pripremi ispita sudjelovali su profesori s iskustvom u pripremi i ocjenjivanju ispita u ranijim godinama provedbe državne mature koji svakodnevno pripremaju učenike te poznaju ključna područja ispitivanja u svakom predmetu.


'Rezultati probnih testiranja iz ove i prošlih godina – a sada nakon nekoliko godina provedbe ovog projekta imamo podatke za gotovo 30 tisuća riješenih testova i preko 15 tisuća maturanata iz dosadašnjih generacija – pokazuju nam da su probni ispiti pravovremeno tempirani te da maturanti rezultat koji postignu na probnim ispitima u pravilu do ispita državne mature mogu u preostalim tjednima poboljšati za 15 do 20 posto. Ovogodišnji rezultati probnih ispita za maturante ne iznenađuju jer uglavnom potvrđuju već ustaljeni trend onoga što je maturantima 'najteže', međutim pomalo zabrinjava što su rezultati iz pojedinih predmeta, kada se usporede s lanjskima, u osjetnom padu, čak i kada imamo u vidu činjenicu da maturanti na ovo besplatno probno testiranje, dakako, ne izlaze još posve pripremljeni za maturu', rekla je dr. sc. Maja Brkljačić, voditeljica programa za mlade u Otvorenom učilištu Algebra.


Razlika ove i prošlih godina - maturantima najbolje ide engleski

Kada se rezultati ovogodišnjih probnih ispita usporede s prošlogodišnjima na nacionalnoj razini, primjećuje se da je ovogodišnja generacija maturanata ostvarila uglavnom usporedive, no mjestimično i lošije rezultate od prošlogodišnje. Kao i lani, uspješnost na ispitu iz engleskog jezika bila je ponajviša – na A razini riješenost ispita iznosila je 76 posto (lani: 71 posto) dok je na osnovnoj, B razini, bila 67 posto, što je ipak lošije nego tijekom prošle dvije godine (2016.: 73 posto, 2015.: 71 posto).

Najveći pad u pogledu riješenosti ispita na probnim ispitima za maturante primjećuje se na ispitima iz hrvatskoga jezika: na razini A maturanti su ostvarili prosječnu riješenost ispita od 47 posto (što je lošije i od 53 posto lani i od 51 posto preklani), dok je na B razini hrvatskog riješenost ispita ostala uglavnom ista (52 posto, u usporedbi s lanjskih 53 posto, odnosno 57 posto prije dvije godine)

Matematiku su maturanti na ovogodišnjim probnim ispitima na A razini riješili s postotkom uspješnosti od 37 posto (usporedivo s lanjskih 38 posto, te identično kao prije dvije godine) dok je na B razini prosječna riješenost bila nešto bolja od lanjskih 41 posto te iznosi 43 posto. Rezultati probnih ispita iz matematike tako pokazuju najmanje varijacija u odnosu na protekle tri godine kada je Otvoreno učilište Algebra provodilo projekt probnih ispita za maturante te stoga dokazuju kako se u slučaju matematike i dalje radi o predmetu koji velikom broju maturanata jednostavno predstavlja najveći problem.


Kakvi su rezultati po gradovima?


Najbolji matematičari na razini A ove su godine u Osijeku
(riješenost ispita od 43 posto) te potom Zagrebu i Rijeci (42 posto). Prošle su godine najbolje rezultate iz matematike imali maturanti u Zagrebu, Osijek je bio na drugom mjestu, a u prva tri grada po znanju ovog predmeta plasirali su se i zadarski maturanti (riješenost od 33 posto). Na razini B matematike, značajno bolji rezultat od drugih ostvarili su maturanti u Zagrebu (52 posto), dok su na drugom mjestu maturanti iz Dubrovnika (49 posto) a na trećem maturanti iz Rijeke (42 posto). Na B razini matematike sve su ovo bolji rezultati nego što su ostvareni prošle godine.

Probni ispit iz engleskog jezika na razini A podjednako je dobro riješen u skoro svim gradovima (svuda uz prosječnu riješenost između 73 i 78 posto), uz izuzetak Dubrovnika gdje je na razini A ostvaren rezultat od 60 posto. Na razini B engleskoga jezika rezultati po gradovima također su u skladu s nacionalnim prosjekom (67 posto), s najboljim rezultatom u Osijeku (73 posto). Kada se u obzir uzme činjenica da su svi ovi rezultati viši od svih rezultata u drugim predmetima, može se zaključiti kako engleski jezik i dalje predstavlja najmanju poteškoću maturantima te se oko njega i najmanje moraju brinuti.

Kod probnog ispita iz hrvatskog jezika na razini A nije bilo velikih varijacija između gradova, s prosječnom riješenošću ispita koja se kretala između 47 i 52 posto; hrvatski jezik na razini A najbolje su riješili maturanti u Dubrovniku, no može se zaključiti kako su razlike u znanju među maturantima kod ovog predmeta izuzetno male. One se, baš kao i lani, nešto više osjećaju na B razini predmeta koja je najbolje bila riješena u Dubrovniku i Rijeci (55 posto), nakon kojih slijede Zagreb (53 posto) i Pula (50 posto) te potom ostali gradovi u kojima su se maturanti odazvali na probno testiranje


Foto: Shutterstock

I.I./Otvorenu učilište Algebra

Pročitajte još:

Pomoć onima kojima treba – Ministarstvo branitelja dijeli 2000 kuna za pripreme ispita

Jesen je sve bliže - stižu nova pravila za upis u srednju školu

Završavaš srednju i upisuješ fakultet u Hrvatskoj ili BIH – prijavi se za stipendiju

rezultati Državna Matura

Još vijesti