Slika nije pronađena

Iako se za ovakve programe može čuti naziv “smiješna zanimanja”, problemi koji se javljaju jednom kad ih učenici upišu nisu ni malo smiješni. Najčešće ih upisuju učenici koji u osnovnoj školi imaju slabije ocjene, a veliko se pitanje postavlja hoće li pronaći posao jednom kad završe školu.

Postoje li i danas samo zato jer ravnatelji i sindikati čuvaju radna mjesta nastavnika?

Kvota “smiješnih” čini dio od ukupno 6500 slobodnih mjesta koliko je za danas započeti jesenski upisni rok ostalo u školama. Imaju ih baš sve županije, uključujući i Grad Zagreb, objavljuje Jutarnji list.

Obrtnička škola Osijek, primjerice, nudi učenicima programe pomoćni krojač, pomoćni autolakirer, pomoćni bravar, pomoćni kuhar i slastičar te pomoćni vodoinstalater.

Cilj obrazovanja za zanimanje pomoćnog autolakirera škola objašnjava na sljedeći način: “Cilj je da učenici kroz trogodišnje školovanje steknu znanja i vještine potrebne za obavljanje poslova pranja, poliranja, antikorozivne zaštite vozila; zaravnavanja, brušenja i lakiranja vozila.” I obrazovanje za pomoćnog cvjećara, dakako, ima svoj cilj. Taj je, da citiramo školski progam, “da učenici steknu osnovna znanja o uzgoju jednogodišnjih i dvogodišnjeg cvijeća te znanje o njezi i primjeni lončanica”.

Iako se mnogi pitaju zašto se ovakvi programi ne svedu na formu tečajeva ili potpuno ne ukinu, drugi nude odgovore: ravnatelji škola strahuju od problema koji bi nastali ukidanjem sličnih predmeta i programa, ponajviše zbog problema otpuštanja ili preraspodijele nastavnika. Kamo s nastavnicima koji bi ostali bez posla?

Održavati ovakvo stanje nije rješenje i zbog toga se svi slažu da je programe srednjih škola potrebno modernizirati. Učenici izvuku deblji kraj jer se na kraju svog obrazovanja nađu na burzi rada ili su prisiljeni prekvalificirati se.

Nažalost, dodaje pomoćnik ministra znanosti Roko Andričević, za ovaj upisni rok promjene nisu stigli odraditi, no moguće je da će ovogodišnja generacija biti posljednja koja će upisivati “smiješna zanimanja”.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: sxc.hu

'smiješna zanimanja' obrtničke škole pomoćna zanimanja roko andričević modernizacija

Još vijesti