Slika nije pronađena

Živcira te kad znaš da učiš po cijele dane, a onda frendica koja je jednom pročitala gradivo dobije bolu ocjenu od tebe? Iako možda sjediš za knjigom nekoliko sati na dan, problem je vjerojatno u tvojim navikama za koje misliš da ti pomažu, a zapravo rade skroz suprotno.

Dakle, vrijeme je da preispitaš svoje navike i prestaneš zavaravati samu sebe. Ovo su definitivno navike koje ti nikako ne pomažu kod učenja.


1. Neće ti pomoći svi markeri u boji na svijetu

Imaš sve nijanse roze, žute i zelene, a plavi marker rezerviran je za ekstra važne stvari. Imaš i debele i tanke flomastere, kao i kemijske u boji. Imaš čak i bojice za slučaj da se markeri pokvare. Sve je spremno i svaka stranica u knjizi je podcrtana za nekoliko nijansi boja. Priznaj sama sebi da možeš podcrtavati do mile volje ako nisi koncentrirana na učenje.

2. Učenje s frendovima

Ovo se uvijek čini kao dobra ideja, zar ne? I na kraju završite s pizzom u rukama i gledate neke fore na internetu. I ništa od učenja za test. Jedina dobra opcija jest da svatko nauči za sebe i onda se samo ispitujete zajedno. Svatko ima svoj tempo učenja i učenje u grupi zahtjeva puno prilagođavanja.


3. Zapisuješ sve što profesor govori

Naravno da je poželjno hvatati bilješke, ali ne moraš zapisati baš svaku riječ. Puno puta je važnije shvatiti poantu gradiva. Bit će ti teže shvatiti gradivo ako imaš zapisano hrpu ponekad nepovezanih rečenica nego da si na satu probala shvatiti o čemu je tu zapravo riječ.

4. Čitanje gradiva prije samog testa

Spremna si za, učila si i do testa te dijeli još nekoliko školskih sati. Najgora stvar koju možeš napraviti je ono bjesomučno 'ponavljanje' u zadnji čas. Ako si spremna, uzmi mobitel i radije surfaj po netu, jer ćeš se samo dovesti do ludila s 'nekim novim' podacima koje možda nisi uočila u knjizi.


5. Ne uči napamet

Naravno da moraš znati definiciju molekule ili znati točno kako ide Pitagorin poučak, ali ponekad je važnije znati objasniti stvari svojim riječima. Može se dogoditi da samo nabubaš napamet nešto, a u testu se ne traži definicija već primjena na nekom primjeru.

6. Ne uči na jednom mjestu

Iako je dobro da imaš radni stol i da si napravila lijepo organizirano mjesto za učenje, ponekad je dobro promijeniti mjesto za učenje. Može to biti i krevet ili klupa u parku ili knjižnica, ali ponekad nam mozak jednostavno bolje radi u nekom novom okruženju.


7. Kombiniraj metode

Ako učiš samo pomoću podcrtavanja po knjizi, pokušaj isprobati nešto novo. Napravi natuknice, kartice s pitanjima ili napiši svoje bilješke. Mozak voli promjene i možda shvatiš da ti neka metoda čak bolje odgovara.

8. Ako ne ide – ne forsiraj

Imamo dana kad jednostavno ne možemo učiti. Sjedimo, čitamo, listamo – ne ide. Jednostavno nemoj forsirati ako ne možeš. Taj dan radi nešto drugo umjesto da bez veze sjediš za stolom i ne radiš ništa. Samo ćeš se iscrpiti bez veze. A s druge strane, ako odeš na kavu ili pogledaš film, možda se opustiš i učenje će ti ići lakše.Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Učenje ne mora biti mučenje: 7 čudnih savjeta za uspješnije učenje

Znanstvenici savjetuju: 9 trikova za uspješnije učenje

5 trikova za uspješnije učenje

učenje ? metode učenja

Još vijesti