Slika nije pronađena

Ako se približavaš kraju srednje škole sigurno već osjećaš pritisak odabira najboljeg fakulteta za sebe. Osim što donosiš odluku koja će oblikovati ostatak tvog života, odlazak na fakultet podrazumijeva i veći stupanj samostalnosti za koju će ti trebati određene praktične vještine.

Kako napisati službeni e-mail

Prvi put kad pokušaš napisati mail profesoru s kojim želiš dogovoriti temu seminara ili datum konzultacija, uvidjet ćeš da ne možeš započeti s “Kaj ima?”, “Pozdrafček” i slično. Iako neki profesori nisu strogi i ne zahtijevaju službeni ton prilikom komuniciranja, drugi bi se mogli jako naljutiti što bi ti moglo stvoriti dodatne probleme oko polaganja ispita i rješavanja tog kolegija. Prije odlaska na faks potrudi se naučiti kako službeno komunicirati, kako započeti, a kako završiti mail, koje se fraze najčešće koriste i slično. Definitivno će ti trebati!

Kako skuhati nekoliko omiljenih jela

Menza je super, ali ponekad nećeš imati vremena za nju ili ti se meni neće svidjeti. Osim toga, kuhanje i sposobnost da se prehraniš jedna je od osnovnih vještina civiliziranog čovjeka i svatko bi do neke mjere trebao ovladati umijećem kuhanja. Izaberi par jednostavnih recepata (tjestenina, omleti, piletina) i pokušaj dok si još u udobnosti mamine kuhinje. Ona ti može dati i koji savjet, a i pomoći ti u procesu ako nejgdje zapneš.

Kako prati rublje

Rijeke studenata koji kućama nose svoje prljavo rublje u vrećama nije neuobičajen prizor! Ako nikad nisi pokušao/la, sigurno nećeš znati čemu služi koji dugmić na veš mašini, što se pere u hladnoj, a što toploj vodi, što na 30, a što na 60 stupnjeva. Koliko deterdženta i omekšivača staviti? Znaš li odgovor na to pitanje? Ako ne znaš, vrijeme je da ovladaš kućnom perilicom rublja.

Kako riješiti nesporazum i konflikt

Ako zbog fakulteta seliš u drugi grad velike su šanse da ćeš završiti sa cimerom – bilo u stanu ili u studentskom domu. To znači da će nesporazumi i povremene svađe postati stvarnost s kojom ćeš se morati znati nositi. Za razliku od ukućana s kojima si imao/la poseban način rješavanja problema, s cimerima (koji su zapravo nepoznate osobe) ćeš morati zauzeti drugačiji pristup. Umjesto deranja i optuživanja cimera da je svinja koja uvijek za sobom ostavlja prljavu robu po podu i suđe u sudoperu, morat ćeš pribjeći civiliziranijim metodama i rečenicama tipa: “Primijetio/la sam da svoje prljavo rublje ostavljaš u zajedničkom prostoru pa me zanima možeš li bolje pripaziti na to?”

Kako zatražiti pomoć

Nikad ti ne smije biti neugodno zatražiti pomoć od drugih. Profesori i asistenti tome i služe! Osim tema vezanih uz neki konkretni kolegij, možeš ih upitati i intimnija pitanja kao što su što misle odgovorala li ti ovaj fakultet, kako misle da napreduješ i slično. Nitko ti više ne diše za vratom! Morat ćeš zatražiti pomoć oko svega što nećeš moći sam/a.

L.B./izvor: The Stir

foto: Twitter@8 semesters

odlazak na fakultet sloboda i samostalnost što naučiti savjeti obaveze

Još vijesti