Slika nije pronađena

Još jedan debakl projekta državne mature razljutio je maturante i srednjoškolce. Usred noći, na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja osvanula je obavijest o odgodi testiranja znanja hrvatskog jezika.foto: Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Još nije službeno potvrđeno zbog čega je esej iz hrvatskog odgođen, ali maturanti tvrde da su procurile informacije o zadacima koje će dobiti na maturi. Navodno se radi o djelima Prah Ranka Marinkovića te djelu Patnje mladog Werthera.

Udruga srednjoškolaca oglasila se pisanim priopćenjem kojim je izrazila ogorčenje i razočaranje državnom maturom, a koje prenosimo u cijelosti:

Udruga srednjoškolaca želi iskazati najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo 8 sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku.

Držimo da je ovakvo ponašanje na od strane nadležnih za provođenje mature, za koje naglašavamo se događa svake godine, u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao. Isto tako navodi se pitanje hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog djela?

Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom. Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti.

v.d. predsjednik Udruge srednjoškolaca
Leo Fel

L.B./izvor: Index.hr

foto: Shutterstock, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovan esej iz hrvatkog jezika udruga srednjoškolaca 'usred' Državna Matura Curenje informacija istraga priopćenje

Još vijesti