Slika nije pronađena

Izgleda li nastavnik koji vas muči poput Terminatora koji vam na kraju svakog sata obeća: “I’ll be back” ili izgleda sasvim dobro, ali te nikada nije pohvalio za zadaćnice koje hvale svi tvoji prijatelji? Možda ti tu i tamo i nabaci neku pohvalu, ali ima neugodnu naviku svako malo davati testove koji padnu 's neba pa u rebra'? Svijet je prepun primjera nastavnika koji možda i nisu najbolji u svome poslu.

Naravno da u moru nastavnika s kojima se susrećeš ima šačica njih kojih ćeš se sjećati čitavog života jer su pošteni, pravični i prijateljski raspoloženi. No, ima i onih s kojima ćeš možda malo teže pronaći zajednički jezik. Bez obzira na simpatije, najbitnije je uspostaviti odnos međusobnog poštovanja.

Pokušaj sagledati stvari iz perspektive profača: bi li ti bio simpatičniji učenik koji se nabacuje papirićima po razredu, čavrlja i koluta očima ili onaj koji uspostavlja kontakt očima i podiže ruku kada ga nešto zanima?

Nastavnici imaju dovoljno znanja da ga pokušaju prenijeti i na tebe, ali nisu uvijek dobri priholozi ili socijalni radnici. Ako imaš nekog nastavnika s kojim možda ne ‘klikaš’, pokušaj s ovim savjetima. Povuci par poteza zrelog učenika:

1. Dogovori termin privatnih konzultacija kako bi imao priliku postaviti sva pitanja koja te zanimaju, raspitati se o mogućnostima zapošljavanja u toj profesiji ili da jednostavno poragovarate o tome kako napreduješ u razredu. U mnogo slučajeva komunikacija 1:1 s nastavnikom bit će opuštenija i lagodnije jer ne stojite pred cijelim razredom.

2. Ako dođe do zaoštravanja u razgovoru, pusti neka nastavnik prvi kaže što ima za reći, a tek onda odgovori – čak i ako misliš da nije u pravu i da se prema tebi ponaša neodgovarajuće. Pokušaj i s frazama poput: “Želio bih vam ispričati svoju verziju priče…” ili “Neugodno mi je razgovarati ovako pred razredom…” ili “Ne mogu učiti u razredu jer vi…” Bitno je da budeš kratak, jasan i da se držiš činjenica.

3. Nastavnicima je vizualni dojam poprilično bitan. Učenici koji se odijevaju konzervativnije češće dobivaju bolje ocjene.

4. Razgovaraj s učenicima koji imaju bolji odnos s ‘problematičnim’ nastavnikom. Mogu ti predložiti na koji način riješiti problem.

5. Pažljivo biraj bitke. Nemoj se svađati oko ocjena – prečesto prigovaranje uzrokovat će zaoštravanje odnosa.

6. Uvijek se možeš obratiti školskom pedagogu ili osobi koja je zadužena za provođenje nastave. Moći će posredovati između tebe i nastavnika.

7. Nemoj se prejako truditi. Bez kupovanja skupih poklona, lažnih pohvala i komplimenata – tko bi pao na takve jeftine trikove?

8. Zadnje utočište neka ti budu roditelji! Možeš im se povjeriti i dogovoriti sastanak s nastavnikom. Nastoj ipak prvo sam riješiti problem.

Istina je da je većina profesora na raspolaganju, žele pomoći, teško rade, a potplaćeni su i ne cijene ih dovoljno, kako učenici tako niti roditelji. Ako i nisu inspirativni niti karizmatično, pa što? 90% ljudi koje susrećeš svaki dan baš su takvi – obični. Rješavanje problema koje možda imaš s nastavnicima pomoći će ti u sličnim situacijama koje te čekaju u budućnosti.

L.B./izvor: Being Girl

foto: sxc.hu

problemi s nastavnikom Učitelj savjeti

Još vijesti