Slika nije pronađena

Profesori u srednjoj školi često znaju pretjerati s pričama o srednjoj školi – vjeruj nam, prošli smo to sve. Česti pričaju 'opake' priče kako bi te natjerali da više učiš ili da te jednostavno bediraju.

Naravno da je super stvar više učiti u srednjoj da ti bude lakše upasti na željeni fakultet, poanta je samo u tome da se ne bediraš. Na faksu je super – pogotovo ako upadneš na onaj koji želiš!

1. Ne možeš kasniti s predajom referata – naravno da nije lijepo kasniti kad imaš rok, ali baš kao što profesori u srednjoj imaju razumijevanja, tako imaju i ovi na fakultetu. Važno je samo da se nekoliko dana prije ispričaš ili dan prije javiš da zbog iznimne situacije nećeš stići poslati na vrijeme i zamoliš da uzmu u obzir da ćeš im predati nekoliko dana kasnije. Nemoj to raditi često, ali ako se dogodi – mnogi će imati razumijevanja.

2. Moraš paziti na satu jer profesori neće ponavljati – lol. Naravno da ako nisi uhvatila neku rečenicu da će ponoviti, a i mnogi svoje prezentacije stavljaju online pa se ne moraš brinuti.


3. Ne smiješ izostati s predavanja – još jedan LOL. Na fakultetima čak ne moraš doći na neka predavanja jer su za one 'koji žele znati više'. Za neku okej ocjenu možeš učiti samo iz knjige ili posuditi jednostavno nečije bilješke. Naravno, na nekim predavanjima profesoru popisuju ljude ili prozivaju, ali hrpa je i onih koji žele da im na predavanjima budu samo oni koje to iskreno i zanima.

4. Moraš biti odgovorna, neće te podsjećati na zadatke i zadaće – laž. Naravno da ima onih specijalnih profesora koji će se tako ponašati, ali većina će podsjetiti na rokove, ispite i zadaće.5. Nema zadataka za dodatnu ocjenu
– ima. Ne na svakom predmetu, ali ako napišeš dodatni seminar ili napraviš neku prezentaciju profesori će ti dati dodatne bodove ili ti povisiti ocjenu na kraju semestra.


6. Fakultet je puno teži od srednje
– mnogi se ne bi složili. U srednjoj imaš 15 predmeta (ili više!!) i za sve moraš učiti. Na fakultetu imaš puno manje predmeta, uglavnom te većina zanima, znaš točno kad su ti ispiti, nema iznenadnih odgovaranja ili testova, ne moraš biti na svim predavanjima, nema informacija pa starci znaju malo toga – ovo je i više nego dovoljno!


Foto: Unsplash

I.I.


Pročitajte još:

Situacije koje kuže samo oni koji VOLE školu - jesi li ti u toj ekipi?

Napiši svoju zadaću brže - 5 savjeta koji će te spasiti

Sve prednosti i mane – kako izgleda život u učeničkom domu?

Fakultet laži profesori

Još vijesti