Slika nije pronađena

Znate za ono nepisano pravilo koje kaže da, kad ne znaš što bi, zaokružiš 'C'? E pa postoji još hrpa tih 'pravila' koja vam mogu pomoći da odlučite koji odgovor zaokružiti kad nemate pojma koji je točan.

Na Redditu se danas pojavila i 'zabavna igra koja će vam donit bodove na maturi za koju niste učili', barem je tako naslovljena objava. Funkcionira samo kod pisanja ispita iz predmeta gdje je dozvoljeno imati kalkulator (na ispitima iz matematike, fizike i kemije), a uz pomoć nje možete 'ukrasti neke bodove'. Na CASIO kalkulatoru imate opciju koja izbacuje random broj, a možete dodati i uvjet da taj broj bude od jedan do četiri. Pa ako ne znate pod kojim slovom se krije točan odgovor, možda možete prepustiti kalkulatoru da odluči (1=A, 2=B, 3=C, 4=D) o vašem uspjehu.

via GIPHY


LOL. Ne znamo bismo li vam preporučili da se služite ovom taktikom, ali zabavna svakako je. U svakom slučaju, postoji 25-postotna šansa da ste vi (ili vaš kalkulator) pogodili.

Američki spisatelj William Poundstone ima neke prijedloge koji su malo efikasniji, piše Business Insider.

Prvi se odnosi na zanemarivanje konvencionalne mudrosti – on tvrdi da upravo onaj odgovor u sredini ili megapopularni 'C' trebate izbjegavati jer je rijetko točan. Time se broj opcija sužava za barem jednu. 'C' nije.

Drugi je da pogledate prethodne odgovore – Poundstone kaže da se točni odgovori obično ne pojavljuju jedan pored drugog. Ako ste npr. na 13. pitanje odgovorili 'B', odgovori na 12. i na 14. pitanje ne bi trebali biti pod slovom 'B'.

Treći je da odaberete najduži odgovor od ponuđenih. Zašto? Jer sastavljači testova žele biti sigurni da su sve napisali točno pa ga često dodatno obrazlažu, a manje truda (i riječi) ulažu u netočne odgovore.

Četvrti je eliminiranje odgovora – prvo se eliminiraju oni koji odudaraju od drugih, a zatim oni sličnih značenja.

Nakon eliminacije, možete zaigrati eci-peci-pec. Jer vam još samo to ostalo, ako vam nedostaje znanja.


Naravno, sve ove savjete i trikove možete zanemariti ako ste sigurni u svoj odgovor, odnosno ako ste naučili gradivo.

Mi se nadamo da jeste i u svakom slučaju vam želimo puno sreće!

Foto: Giphy/Shutterstock/Profimedia


M.Z.

Provjeri još...

Najbolja priprema za državnu maturu – od sada možeš rješavati ispite od prethodnih godina online

DRŽAVNA MATURA Za skoro 36.000 učenika počinje period od 34 dana preznojavanja i muke

Starije cure otkrivaju: kako preživjeti državnu maturu?!

odgovori Državna Matura test trikovi zaokruživanje

Još vijesti