Slika nije pronađena

Neizvjesnost je trajala do ponedjeljka u podne, a onda je oko 41 tisuća maturanata napokon dobila uvid u rezultate testova ovogodišnje državne mature.

Sat vremena poslije mogli su preko sustava Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje vidjeti kako trenutačno stoje na orijentacijskim rang-listama za upis na željeni fakultet.

Rezultati objavljeni u ponedjeljak tek su privremeni i preliminarni, jer je počeo teći 48-satni rok za prigovore koji će trajati do 15. srpnja. Konačne rang-liste i rezultati bit će poznati u petak 17. srpnja, do kada učenici mogu mijenjati ljestvice prioriteta studijskih programa koje žele upisati.

Prema informacijama koje možete dobiti u Centru, čini se da su ovogodišnji maturanti bili prilično uspješni – prvi rezultati pokazuju da je ove godine veći broj učenika imao stopostotno riješen test iz matematike, fizike te hrvatskog jezika nego lani.

Također, kako su potvrdili, zajedno s rezultatima mature u ponedjeljak učenici koji nisu na vrijeme odjavili već prijavljene ispite državne mature, odnosno na prijavljenom se ispitu nisu pojavili niti dostavili prihvatljivo opravdanje, na poveznici Moja zaduženja dobili su račun koji moraju podmiriti. Svaki neodjavljeni ispit koštat će ih 175 kuna, a sve dok dug ne plate neće moći dobiti svjedodžbu o maturi, odnosno potvrdu o položenim ispitima državne mature.

Još teži financijski trošak prijeti onim kandidatima koji na vrijeme ne odjave studijske programe za koje su stekli pravo na upis, ali ih ne namjeravaju studirati. Naime, do objave konačnih lista 17. srpnja maturanti na svojoj listi prioriteta trebaju ostaviti samo one fakultete i programe u koje su upali i koje su spremni studirati.

Ne obrišu li studijske programe do objave konačnih lista a na njih ostvare pravo upisa, međutim, na upisu se ne pojave – fakultet im ima pravo odrezati takozvani oportunitetni trošak. Kao i dosadašnjih godina, kažu u Središnjem prijavnom uredu, visina tog troška kreće se u iznosima godišnje školarine. To znači da za neodjavljeni studijski program na kojemu ste nekom drugom oduzeli mogućnost da uskoči na vaše mjesto možete platiti kaznu od dvije do čak 50 tisuća kuna!

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija

foto: arhiva


Pročitajte još...

...Razlika između škole i fakulteta...

...Par trikova koje moraš naučiti prije odlaska na faks...

...Odlazak na faks: očekivanja vs. realnost...

maturanti odjava studija i fakulteta Novčana kazna

Još vijesti