Slika nije pronađena

Maturalna večer je zaista poseban događaj za svakog maturanta i za svaku maturanticu. Ipak, s godinama se to promijenilo, pa se ta specijalna večer pretvorila u noć nadmetanja i dokazivanja: tko ima skuplju haljinu, tko je najljepši, čija je pratnja zgodnija...

Možda ti se danas to čini smiješnim, ali maturalna večer je na početku imala dublji smisao. Naime, na engleskom 'prom', dolazi od 'promenade', što znači formalna šetnja, izlazak na nekom svečanom događaju. Mnogima je upravo maturalna večer bila prva prilika za pravi 'noćni izlazak'.

via GIPHY


Danas gotovo pa svi izlaze prije svoje maturalne večeri pa se i zbog toga gubi čar, ali koliko nas može reći da su imali priliku za izlazak približno sličan maturalnoj? Kad si zadnji put vidio/vidjela nekog dečka u odijelu, s kravatom ili leptir-mašnom?

Cure kada idu navečer van se često srede, ali ne koliko za maturalnu: dugačke, raskošne haljine, savršene frizure i besprijekorna šminka. Ispada da se na kraju sve ipak vrti oko te odjeće, ali nije tako.

Odjeća je samo simbol odrastanja, jer jednostavno je neprimjereno da se tako oblači netko tko se ne zna ponašati u sličnim prilikama, a od tebe se očekuje da si spreman/spremna na to. Odjelo ne čini čovjeka, ali svakako nam daje puno informacija o njemu. Naposljetku, i kada biraš svoju haljinu, pažljivo biraš što ćeš odjenuti pa da ostaviš dobar dojam!

via GIPHY


Sad kad smo prošli povijesni dio i odjeću, moramo li te uopće podsjetiti na to da je to vjerojatno jedna od zadnjih bezbrižnih noći prije državne mature? Čeka te puno posla, truda, učenja, živciranja i stresiranja. Ovo je noć kada možeš zaboraviti na sve - odabir fakulteta, ocjene, roditelje.... Samo si ti bitan/bitna i ono što ti želiš!

A kao i svaki dobar izlazak, što je maturalna bez tvojih prijatelja? Kroz nekoliko mjeseci ćete se svi raštrkati na miljun strana i rijetko kad ćete se uspijevati okupiti na istom mjestu u isto vrijeme. Ovo vam je vjerojatno jedna od posljednjih zajedničkih uspomena, pogotovo kao razredu.

via GIPHY


Nadamo se da smo te do sada uspjeli uvjeriti u to da je maturalna ipak nešto više od onoga što se čini, i da ćeš sa zadovoljstvom i ti imati svoju maturalnu! Vjeruj nam, bit će to večer koju ćeš pamtiti cijeli svoj život! I realno, bolje da ti bude žao što si bio/bila na njoj, nego da zauvijek žališ jer si ju propustio/propustila...

Foto: Profimedia/Giphy

A.Š.

Pročitaj još...

Maturalna večera: Period kad se cijeli razred svađa ili najvažniji događaj u životu?

Kratka povijest maturalnih zabava

Maturalna večer je sve bliže – cool ideja za savršeni makeup

car maturaln zabava Maturalna večer posebna noć

Još vijesti