Slika nije pronađena

Svi kampanjci znaju taj osjećaj, jer se stalno nalaze u toj nezavidnoj situaciji. Bilo da se radi o pripremanju za važan test ili usmeni ispit, sve što se može, uglavnom se odgađa do zadnjeg trena.

Nažalost, razna su istraživanja pokazala da to često ima kontraefekt, pa umjesto da naučiš bolje, budeš u potpunosti dekoncentriran/a i prođeš gore nego da nisi učio/učila, a i umor te satire... Ipak, bolje je i to nego ne učiti uopće i mirno spavati. Ili se barem mi tako tješimo.

U svakom slučaju, ako si se našao/našla u ovoj situaciji, znaš da izdržati u budnom stanju cijelu noć nije lako. Na početku se sve čini super, ali nakon 3 sata, oči ti se počnu sklapati, kapci su ti teški i ne možeš razmišljati uopće, a kamoli držati olovku u ruci.

Kako bi spriječili to, donosimo ti nekoliko savjeta koji će ti sigurno pomoći!

1. Odspavaj prije 'all nightera'

Ako ćeš već biti budan/budna cijelu noć, to ne znači da moraš biti u budnom stanju više od 24 sata. Najbolje bi bilo da prije nego što počneš s učenjem, uzmeš barem 3-4 sata i malo se odmoriš. Kad se probudiš, bit ćeš svjež(a) i spreman/spremna za cjelonoćno učenje!

via GIPHY


2. Opskrbi se hranom

Sjeti se samo koliko si gladan/gladna ujutro kad se probudiš? E, pa tako će ti biti cijelu noć, samo deset puta gore. Na kraju će tvoje učenje završiti tako da ćeš samo razmišljati o hrani i o tome kako bi mogao/la sada jesti, do koje pekare otići, radi li koja dostava... Spasi se tih muka i jednostavno si kupi hranu. Najbolje bi bilo da kupiš nešto s puno šećera, jer šećer nas ipak 'diže'.

via GIPHY


3. Pripremi playlistu

Dobar soundtrack čini dobar film, a slična je stvar i u životu. Sigurno si primijetio/la da često dok hodaš gradom i imaš slušalice u ušima, odjednom postaneš ful tužan/tužna, a nisi ni sama sigurna zašto?! I onda samo skužiš: posljednje 3 pjesme su bile ultra depresivne. Kad učiš, ne možeš si dopustiti da postaneš depresivna, niti da te glazba previše odvuče od samog učenja. Odaberi neke pjesme koje ti nisu predrage (jer ti nakon ovoga zasigurno više neće biti) i koje nemaju puno lyricsa, tako da ne razmišljaš previše o tome.

via GIPHY


4. Radi pauze u učenju

Kao i kada učiš tijekom dana, moraš tu i tamo napraviti koju pauzu. Štoviše, ovako po noći bi ih trebala raditi i češće, jer ti je koncentracija automatski manja, pa će ju biti teže održavati. Radi kratke pauze, a u njima lezi na krevet (pazi da ne zaspeš!), razgibaj se, pleši, skrolaj po Instagramu... Što god te opušta!

via GIPHY

Imaš li i ti još kakav savjet? Učiš li često noć prije ispita?

Foto: Giphy/Shutterstock

A.Š.

Pročitaj još:

Učenje u društvu ili solo – što je tvoj đir? ANKETA

Cool baka kao inspiracija za učenje – ako može ona, možeš i ti!

Još uvijek učiš na staromodan način? Gadgeti za učenje koji su totalno WOW

Škola učenje savjeti

Još vijesti