Slika nije pronađena

Esej je sastavni dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika te obično učenicima zadaje najviše glavobolje. Postoje tri vrste školskog eseja – interpretativni, raspravljački i usporedna analiza.

>> Državna matura: Saznaj sve o rokovima, predmetima, eseju...

U interpretativnom eseju piše se o nekoj pjesmi, ulomku iz većeg djela ili sličnom koje je potrebno procijeniti. 

Raspravljački esej
piše se o našoj stvarnosti, dakle tema je iz stvarnog života, propituje se određeni problem iz svakidašnjeg života.

Usporedna analiza je tip eseja u kojem su ponuđena najmanje dva teksta koje povezuje  neko obilježje, primjerice tema, motiv, stilska epoha ili slično. Učenik mora uočiti sličnosti i razlike u ponuđenim tekstovima te iznijeti svoj osobni stav prema njima.

Pročitajte tekst i smjernice – sve upute i početni tekst dobro pročitajte. Ipak, znajte da se smjernice ne moraju nužno pratiti i da možete napisati esej onako kako ste vi doživjeli određenu temu. Smjernice neka posluže za bolje razumijevanje zadatka i teksta.


Ponovno pročitajte tekst
– prilikom drugog čitanja stavite na papir zabilješke, posebno ono što vam se čini zanimljivim. Možete razraditi kratak plan za uvod u kojem ćete najaviti temu, razradbu, u kojoj ćete izložiti i obrazložiti određeni stav te zaključak.

Pišite - u uvodu se tema samo najavljuje kao i ono što će doći u razradbi. Uvod možete dotjerati i na kraju. U razradbi morate iznijeti svoj konkretan stav o temi. Nemojte prepričavati tekst ili nešto što ste o njemu prije pročitali. Neka bude baš vaš stav bez primjesa stavova drugih ljudi. Potrebno je uvjeriti (ili barem pokušati) čitatelja da je vaš stav ispravan. Na kraju slijedi zaključak. Napišite ga odmah nakon razradbe jer tada su ideje još svježe i nekoliko zaključnih rečenica doći će same od sebe.

Na kraju ne zaboravite pročitati svoj esej i po nekoliko puta. Dodajte još nešto ako nedostaje u bilo kojem dijelu ili dotjerajte uvod. Ispravite pogreške i tek ga onda prepišite na novi list.

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

Državna Matura

Još vijesti