Slika nije pronađena

Prvi posao je najčešće najteži posao. Ne zbog toga što se radi o zahtjevnom poslu, već o samoj prilagodbi na činjenicu da imaš posao. Dok je škola nešto iz čega se svi uvijek nekako izvlače i nije toliko stresno, posao može biti jako stresan.Za početak, možeš zaboraviti na to da ćeš jednostavno glumiti da si bolestan/na kada ti se ne da ustati i ići na posao. Naravno, možeš ti to tako raditi, ali vrlo vjerojatno je da ćeš ostati bez posla. A i sam/a znaš koliko je teško pronaći posao, uzimajući u obzir to da moraš paziti na pristojnu satnicu, normalan posao i dobro radno okruženje.


Kako bi ti što lakše palo ovo radno ljeto, donosimo ti par savjeta kako da preživiš!

1. Sprijatelji se s ekipom na poslu

Najgore je kada si na poslu gdje vlada loša atmosfera. Možda tako i ne izgleda na prvu ruku, ali kada provedeš određen dio vremena na poslu, shvatiš koliko je kritična situacija. Od toga da ne znaš o svojim kolegama ništa više negoli njihovo ime i prezime, a kamoli da ste se ikada družili. Iako tvoje kolege s posla često ne budu osobe s kojima bi se inače družio/la, vjeruj nam, sama činjenica da skupa radite je nepresušan izvor raznih tema. Od hejtanja šefa, pa do ljudi koje susrećete tijekom dana, uvijek imate o čemu pričati!

via GIPHY


2. Imaj motivaciju

Kada se radi o školi, svatko ima neku motivaciju na koju misli dok uči za ispite. Nekome je dovoljna motivacija to što ne želi ići na produžnu nastavu, a netko uči za bolje ocjene jer jednostavno voli biti najbolji u razredu. U svakom slučaju, u školu moraš ići, a na posao, realno i ne. Stoga je teško svaki dan se natjerati da odeš na posao, pogotovo kada su u pitanju neke jutarnje smjene.

Ono što će te držati cijelo ljeto jest da si nađeš neku konkretnu nagradu. Od mobitela koji želiš već ful dugo vremena, pa do plaćanja maturalca i sličnih troškova. Da ne govorimo o svim izlascima i koncertima za koje više nećeš morati žicati starce...

3. Radi posao koji ti je zanimljiv

Tvoj prvi posao vrlo vjerojatno neće biti posao koji ćeš nastaviti raditi i kasnije u životu, ali to ne znači da mora biti nešto što te uopće ne zanima. Osim onih klasičnih sezonskih poslova (konobar/ica, čistač/ica, kuhar/ica), postoji hrpa oglasa u kojima traže ljude i na drugim poslovima. Od blagajnika/ica pa do administrativnih poslova. Pronađi si nešto od čega ti neće biti slabo svaki put kad se sjetiš da moraš na posao!

via GIPHY


4. Ostavi si dovoljno slobodnog vremena

Velika greška koju često čine oni koji tek počinju raditi, jest ta da te činjenica da sada zarađuješ sam za sebe totalno ponese i na kraju završi tako da radiš i više nego što možeš, samo kako bi zaradio/la čim više u što kraćem roku. To je početnička greška, koja završi tako da nakon 2 tjedna više ne možeš i moraš uzeti totalnu pauzu.

Nemoj raditi pretjerano, već si uvijek ostavi barem jedan dan u tjednu kad nećeš ništa raditi, već se samo naspavati, odmoriti i vidjeti s ekipom. Sve samo umjereno!


Foto: Giphy/Visual Hunt

A.Š.

Pročitaj još:

HELP Ono kad se džeparac prebrzo topi – evo kako se prijaviti na svoj prvi posao

Tražiš ljetni posao? Ovo bi mogla biti savršena prilika za tebe!

Je li ovo posao iz snova? Traži se profesionalni mazitelj mačaka!

posao Ljeto savjeti

Još vijesti