Slika nije pronađena

Dječaci češće nego djevojčice postižu slabe rezultate u matematici, prirodoslovlju i posebno čitalačkoj pismenosti, pokazuje nedavno objavljena studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj 'ABC rodne ravnopravnosti u obrazovanju'.

Dječaci više vremena posvećuju računalima i počinju još prije polaska u školu. U zemljama OECD-a nešto više od trećine djece koristilo je računalo prije šeste godine, a u prosjeku ga je koristilo osam posto dječaka više nego li djevojčica.

Razlog slabijih rezultata dječaka je u njihovoj posvećenosti računalnim igrama. Rezultati testova pokazali su da na uspjeh utječe i to kakva se igrica igra i koliko često.

Dječaci koji svakodnevno igraju igrice postižu najslabije rezultate, a najbolji su oni koji se igraju jednom ili dva puta tjedno. S obzirom na to da se više igraju na kompjutoru dječacima ostaje manje vremena za domaće zadaće, čitanje iz užitka i fizičke aktivnosti.

Igrice razvijaju kognitivne sposobnosti, ali kod onih koji svakodnevno igraju mogu izazvati poteškoće s motivacijom u školi budući da za neko ostvarenje ne slijedi trenutna nagrada.

I dok se dječaci radije igraju, djevojčice radije čitaju ono što ne moraju. Gotovo 80 posto djevojčica čita iz užitka i jedva 60 posto dječaka. Djevojčice nadmoćno više čitaju magazine i časopise.

Slažete li se s ovime?

Za više informacija kliknite ovdje!

I.Č./Izvor: Novi list

foto: Shutterstock

...pročitajte još:

Novo istraživanje pokazalo: djevojke uče bolje od vršnjaka!

Genijalno istraživanje tinejdžera pokazalo - bolje radimo dok nas ometaju 'glazba', 'računala' i 'poruke'!

djevojke bolje u matematici i čitanju dečki više za kompom oecd Istraživanje

Još vijesti