Slika nije pronađena

Spakirali ste kufere i zaputili se u drugi grad u novu školu ili na fakultet, rekli zbogom roditeljima i prijateljima i spremate se započeti novu avanturu u školi ili na faksu. Možda odmah ne osjetite, ali baš kad pomislite da se super prilagođavate i da je sve odlično, uhvati vas neka nostalgija i tuga zbog kojih poželite pobjeći u svoj krevet u roditeljskoj kući i gledati crtiće. Sve češće zovete kući i slušate tugaljivu glazbu. Što se događa?

Ako primijetite ovakve simptome uhvatio vas je slučaj čežnje za domom. I iako je teško, relativno se lako liječi i kratko traje. Uz nekoliko savjeta dodatno ubrzaj ovaj proces izlječenja i privikavanja na novu okolinu.

Priznaj da ti nedostaje obitelj i dom

Osjećaj čežnje za kućom ima i dobru stranu: napokon naučiš cijeniti maminu kuhinju i vrijeme koje provodiš s obitelji. Kad te uhvati ovaj osjećaš, potrudi se da jednom tjedno nazoveš obitelj i prijatelje i kažeš im koliko ti nedostaju. Često osjećaj čežnje i tuge za domom proizlazi iz grižnje savjesti zbog toga što si odselio/la iako se obitelj složila s time pa čak te i poticala. Pomaže i napisati zbog čega osjećaš tugu: zbilja želiš natrag ili samo osjećaš strah zbog velike promjene u životu? Najčešće je razlog strah od novog početka.

Upoznaj što je moguće više ljudi

Kao da je to lako ostvariti! Ali upoznavanje novih ljudi pomoći će, pogotovo ako prolaze iste probleme kao i ti. Razgovaraj s kolegama koje susrećeš na hodnicima škole, faksa ili đačkog/studentskog doma, uključi se u grupice za učenje, klub knjiga, badminton subotom i slično. Ako se svaki dan prisiliš na razgovor s nekoliko ljudi, naći ćeš zajedničke interese barem s jednom osobom.

Ispuni dane obavezama i hobijima

Nakrcani raspored (što uz školu ili predavanja nije nešto na čemu ćeš morati jako raditi) zaposlit će tvoj mozak pa nećeš imati vremena razmišljati koliko ti fali obiteljska kuća. Isplaniraj raspored i drži ga se: rano se probudi, posjeti teretanu, popij kavu, uči u knjižnici, put do škole ili faksa, sastanak s prijateljima…Ne samo da ti neće dati vremena za tugovanje, ovakav raspored dat će ti osjećaj savladavanja novih izazova i prilagođavanja novoj okolini. Konobari u kafiću postat će ti poznata lica i treneri u teretani prepoznat će te kad uđeš. Ukratko, ovo novo mjestu na kojem ćeš živjeti neko vrijeme počet ćeš percipirati kao novi dom.

Izađi iz 'zone ugode'

Bez obzira želiš li naučiti neki strani jezik, savladati windsurfing ili upisati tečaj plesa, korištenje mozga za savladavanje novih izazova također će smanjiti osjećaj tuge. Ovakvi tečajevi također su odličan način da upoznaš nove ljude, a osjećat ćeš se motiviranije i uzbuđenije jer ćeš se okrenuti nekim budućim planovima.

Glumi dok ne uspije!

Ako sve propadne, uvijek možeš glumiti da si najveselija i najprpošnija osoba na svijetu i ponašati se u skladu s time. Bi li osoba koja živi život i diše punim plućima bila u svojoj sobi, tugovala i provjeravala Instagram i Fejs? Ne! Možda zvuči glupo, ali ako se često uključuješ u razgovor s kolegama na hodnicima, puno se smješkaš i stalno se bacaš u nove projekte – oktrit ćeš da uskoro nećeš morati glumiti. Sljedeći put kad posjetiš roditelje, bit ćeš spreman/na na povratak u školu ili na fakultet – shvatit ćeš da osjećaj slobode i samostanosti ne može nadmašiti niti mamina lazanja.

L.B./izvor: TeenVogue

foto: sxc.hu

osjećaj čežnje za domom Obitelj Nova škola Fakultet