Slika nije pronađena

I dok jedva čekamo proljetne praznike i lijepo vrijeme, istina je da to osim proljetnih outfita i sunčanih dana donosi nešto čega se grozimo – polako se bliži kraj školske godine, što znači da slijede napeti dan: učenje, pisanje testova, usmeno odgovaranje, navlačenje ocjena... Da bismo ti barem donekle olakšali stresne dane koji dolaze, donosimo ti nekoliko savjeta i trikova!

Još uvijek nije prekasno da si stigneš sve organizirati tako da se uopće ne nađeš u strci: za početak, kroz sljedeća dva tjedna probaj ispraviti sve negativne ocjene, a ako je to nemoguća misija, probaj barem ono najteže. Tako ćeš na praznicima biti mirnija i moći ćeš se više posvetiti i učenju novog gradiva.

via GIPHY


Također, kad učiš, nemoj se forsirati. Najbolje bi bilo da u komadu ne učiš više od sat vremena. Radije uzimaj kratke i česte pauze, nego da učiš po tri sata, a na kraju ništa ne zapamtiš. Kakve li koristi od toga imaš?! Samo si izgubila dragocjeno vrijeme koje si realno mogla provesti na kavi s frendicama ili na dejtu s nekim zgodnim dečkom...

Osim što se ne smiješ forsirati, izbjegavaj učenje napamet. Ako budeš samo bubala tuđe riječi bez imalo razumijevanja, možda i uspiješ naučiti dovoljno da dobiješ ocjenu koju želiš, ali već nakon dva dana se nećeš ničega sjećati, a moglo bi ti kad tad zatrebati. Pogotovo kada budeš pisala državnu maturu. Nemoj da tvoja buduća ti bude ljuta na sadašnju tebe!

via GIPHY


Ni cjelonoćno učenje nije dobra ide – ono je često kontraproduktivno. Ako ne kužiš što imamo protiv toga, pročitaj na ovom linku na portalu MojFaks.com.

I da, znamo da u većini slučajeva, nažalost moraš učiti o stvarima koje ti uopće nisu interesantne i stoga ti je teško fokusirati se. U tim slučajevima, izmisli si nekakvu priču koja prati gradivo. Ne mora imati apsolutno nikakvog smisla. Možeš zamisliti da ti predmet predaje Justin Bieber, pa učiš tako da ga zadiviš sa svojim znanjem. Možeš smišljati razne kratice i asocijacije, samo da bi se lakše sjetila određenih pojmova.

Što se tiče pamćenja i memorije, slobodno jedi čokoladu: ona pomaže pri pamćenju, a i realno, sve je lakše uz čokoladu...

via GIPHY


Sad si više manje spremna za sve, fali ti još samo par stvari: lijepe bilježnice, uredan školski pribor, hrpa raznih flomastera, markera, bojica, kemijske... Sve te sitnice, možda nisu ništa posebno važne pri učenju (osim markera, o njima ćemo kasnije), ali svakako ti bar malo uljepšaju trenutke učenja!


Ako koristiš markere pri učenju, bilo dok si radiš sažetke ili samo podcrtavaš po knjizi, uvijek koristi različite boje za različite stvari, tako da odmah i vidiš razliku između gradiva!

via GIPHY


Možeš se koristiti i modernim gadgetima za učenje... Evo nekih koji su totalno WOW!

No, sve su ovo dobri savjeti, ali na kraju krajeva, svatko od nas ima svoj način na koji najbolje pamti i usvaja gradivo. Ima onih koji najbolje uče dok slušaju, pa oni dok hodaju, ili oni koji prepisuju gradivo. I po tome se ravnaj, nađi svoju metodu.

Na primjer, ako najbolje učiš dok slušaš, pomoglo bi ti kad bi se snimila kako čitaš gradivo, te si puštala to na mobitelu umjesto glazbe. Ako voliš učiti dok si u pokretu, možeš raditi čučnjeve, tako si odmah pripremaš i beach body...

Za sam kraj, samo ti možemo poželjeti sreću!

Foto: Giphy/Profimedia

A.Š.

Provjeri još...

Još uvijek učiš na staromodan način? Gadgeti za učenje koji su totalno WOW

Zeleni smoothie - tajni sastojak za mršavljenje i učenje

Krevet, stol ili tramvaj? Koje je najbolje mjesto za učenje

stres ispravljanje ocjena Pomoć Škola učenje savjeti

Još vijesti