Slika nije pronađena

Roditelji mogu biti naporni, ići ti na živce jer te non stop gnjave s glupostima i ljutiti te jer ti stalno govore jedne te iste stvari. Pa ipak, nekada nije ni malo loše poslušati ih – čak iako se čini da nemaju pojma o čemu pričaju.

Postoji hrpa dobrih razloga zašto je nekada bolja opcija slušati roditelje, ali to svi naučimo na teži način s godinama. Koliko god imali godina, sigurno ti povremeno mama i tata idu na živce i najradije bi ih ignorirao/la. U većini slučajeva to je upravo ono što ćemo i napraviti, ali nekada, tu i tamo, nije toliko loša ideja uvažiti njihovo mišljenje ili poslušati savjet koji ti daju. Zašto? Imamo 6 dobrih razloga.

1.I oni su jednom bili tinejdžeri
Nevjerojatno, ali istinito. I oni su radili stvari koje nisu smjeli, upadali u probleme i donosili krive odluke. Zato sada pokušavaju upozoriti i tebe na sve zamke u koje možeš upasti i pogreške koje možeš napraviti. Znaju kako je to imati 18 godina i kako možda bolje postupiti u nekim situacijama.

2.Brinu za tebe
To je jedna od glavnih ulog roditelja: brinuti se, uvijek, non stop, bez obzira ima li stvarno potrebe za time. Zato se nemoj naljutiti kada te mama u istoj večeri nazove već 5. put da provjeri je li sve u redu, ne pokušava te kontrolirati ili gnjaviti, samo želi znati da si dobro. Imaju najbolje namjere, samo nekada malo pretjeraju u provođenju tih namjera u djela. Svako pravilo koje postave je tu da bi ti pokušali pomoći. Neće uvijek to napraviti dobro, ali prije nego poludiš na njih, sjeti se da to rade jer se brinu.

3.Imaju drugačiji pogled na stvari
Njihovo mišljenje nije stvoreno na temelju trenutnih trendova na društvenim mrežama zbog čega imaju drugačiji pogled na stvari. Onaj malo realniji. Oni će gledati cijelu sliku i neće uzimati u obzir mišljenja i stavove influencerica ili celebova. Prije nego odmahneš rukom na ono što govore, poslušaj što ti imaju za reći, može biti neki stvarno koristan savjet ili rješenje problema koje tebi ne bi nikada ni palo na pamet.

4.Izbjeći ćeš kazne
Budimo realni, jedna od najboljih strana slušanja roditelja je da kasnije nećeš morati slušati njihovo prigovaranje – ili još gore, završiti u nekoj kazni koja rezultira različitim zabranama. Iako zbog toga što ćeš ih poslušati nećeš možda moći biti vani koliko želiš ili ćeš se morati ranije vratiti s dejta sa simpom, ali slušanje roditelja u ovakvim situacijama rezultira većom slobodom jer nema zabrana jer ih nisi poslušala.

5.Vjerovat će ti više
Kada pokažeš da ih slušaš i da nećeš napraviti ono što su ti rekli da ne smiješ, sakupit ćeš povjerenje svojih roditelja. Ovo ti može samo dobro doći jer onda kada će ti možda više trebati sloboda, moći ćeš se pozvati na sve one situacije kada si napravila kako su ti rekli i pokazala da ti se može vjerovati jer si odgovorna i slušaš ih.

6.Vaš će odnos biti bolji
Možda se sada tako ne čini, ali odnos s roditeljima je jedan od najbitnijih odnosa koji ćeš imati u životu. Oni će uvijek biti tu za tebe, a imati dobar i ugodan odnos s roditeljima je itekako bitno. Puno će se ljudi u tvom životu promijeniti, doći i proći, ali roditelji će uvijek biti tu. Njima se uvijek možeš okrenuti i vjerovati, a na učvršćivanju tog odnosa možeš raditi već sada.

Foto: Shutterstock.com – Vgstockstudio/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Ne znaš ni sama što ste, a mama ti ne da mira: Kako objasniti svoju novu vezu roditeljima bez da kažeš previše?

Starci ti stalno prigovaraju u vezi izgleda ili načina na koji radiš stvari? Evo kako reagirati i nositi se s kritikama

Ovih 16 činjenica razumjet će samo cure s užasno strogim starcima

roditelji slušanje roditelja razlozi zašto slušati roditelje

Još vijesti