Slika nije pronađena

Primijetila si da je tvoja frendica često loše volje, ne da joj se izlaziti i stalno plače? Izgleda da je u depresiji, stanju koje je vrlo često za cure u pubertetu. Evo što napraviti ako primijetiš da je tvoja najbolja frendica u depri.


1. Informiraj se o depresiji
Vrlo je važno da na samom početku budeš informirana i znaš s čime se točno nosi tvoja frendica. Sada već svugdje na internetu možeš pronaći osnovne informacije o depresiji, njenim simptomima i kako djeluje na ljude.

2. Budi ju spremna saslušati
Ako je tvoja frendica u depresiji, važno joj je da ima nekoga kome se može povjeriti. Budi uz nju i saslušaj što ju muči. Vjeruj nam – to će joj mnogo značiti, a moglo bi joj i pomoći da se izvuče iz depre.

via GIPHY


3. Imaj razumijevanja za nju
Tvoja frendica mogla bi zbog depresije koja ju muči prema tebi biti neugodna, odbijati druženje ili se zatvoriti u sebe. Zato je jako važno da imaš razumijevanja za njene probleme. Ona ne može kontrolirati svoje osjećaje, kao ni svoje ponašanje zbog čega joj treba tvoja potpora.

4. Shvati njen problem ozbiljno
Depresija je opasna bolest i kao takvu je treba shvaćati ozbiljno. Čim primijetiš da tvoja prijateljica ima simptome koji ukazuju na depresiju, nemoj ih ignorirati - već reagiraj i pomozi joj.

via GIPHY5. Obrati se roditeljima
Ako na bilo koji način primijetiš da je tvoja frendica u velikoj i ozbiljnoj depri ili možda počne pričati o samoubojstvu, odmah potraži pomoć nekog odraslog - mame, tate ili učiteljice u školi. Oni će sigurno znati kako pomoći.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Šokantno otkriće – znanstvenici utvrdili da su cure 11 puta sklonije depresiji od dečkiju!

Vježbala si redovito, a onda odlučila prestati? Nemoj jer bi mogla postati depresivna!

Instagram sve otkriva – ovo su pokazatelji na temelju kojih možete prepoznati da vaš prijatelj pati od depresije

prijatelji Depresija savjeti