Slika nije pronađena

Bilo da vam se nekada dogodilo da ste nekome slijepo vjerovali pa ostali razočarani tom osobom ili vam je jednostavno teško vjerovati ljudima – ovo su znakovi koje možete detektirati u nečijem ponašanju, a koji će vam reći da li je ta osoba zaslužila vaše povjerenje ili ne.

Kada vam netko novi uđe u život, bilo da se radi o nekoj novoj frendici ili simpi, treba proći neko vrijeme da možete procijeniti da li toj osobi možete vjerovati. Međutim, nekada je čak i tada teško biti siguran da li je ta osoba pouzdana i vrijedna povjerenja. Da se (više) nikada ne bi opekli i dali svoje povjerenje krivim osobama koje će vas kasnije iznevjeriti i povrijediti, eksperti u nekoliko različitih područja imaju pet savjeta koji pomažu kod procjenjivanja da li je netko vrijedan vašeg povjerenja ili ne.

Ako kod osobe uočite neke od ovih ponašanja, ili više njih, to je siguran znak da tu osobu ne bi trebali puštati bliže k sebi. To su znakovi da se radi o osobi koja je ili neiskrena prema vama ili nešto skriva od vas.

Ovo su ta ponašanja:

Ponašaju se čudno kada spomenete određenu temu

Jedan od znakova koji bi vam među prvima mogao upasti u oko je promjena ponašanja kada se spomene neka točno određena tema. Ako se na spomen iste teme svaki put počnu ponašati čudnije nego inače, to je upozorenje koje ne bi trebali ignorirati, a koje vam govori da ta osoba nešto skriva. Bilo da počne uvijek prebacivati razgovor na neku drugu temu, počne odjednom pričati gluposti koje nemaju veze s ničime ili postane tiša nego inače – sve su to znakovi da vam ta osoba vjerojatno laže.


via GIPHY


Tajnoviti su kada je u pitanju njihov mob

Još jedan znak koji upućuje na to da osoba nije zaslužila vaše potpuno povjerenje je ako je pretajnovita i jako zaštitnička prema svom mobu. Kada se netko jako trudi da sakrije što radi ili što piše na mobu, to je očiti znak da nešto skriva. Što duže nekoga poznajete, to bi trebalo biti sve manje tajni među vama, a ovakvo ponašanje bi trebalo u potpunosti prestati kako bi mogli imati zdrav odnos.


Uhvatili ste ih već u laži

Kako se netko ponaša tek kad se upoznate, otkriva i kako će se ponašati nakon što se malo dulje znate. To pogotovo važi ako se radi o osobama koje lažu i izmišljaju. Kada nekoga jednom uhvatite u laži, možete očekivati da će vam kad-tad opet lagati. Ako vam je taj netko drag, vjerojatno ćete htjeti naći opravdanje zašto se tako ponaša, ali bolje bi bilo da se zapitate 'Mogu li vjerovati ovoj osobi?'

Što ako sumnjate da vam osoba laže, ali niste 100% sigurni? Tada trebate posebno obratiti pozornost na govor tijela. Ako nakon što ih pitate neko pitanje vezano za temu o kojoj lažu, prođe kratka pauza od 3 ili više prije nego krenu odgovarati, to je znak da lažu. Uzimaju si par sekundi da slože priču u svojoj glavi ili da se prisjete brzo što su vam već rekli o ovoj temi. Isti je znak i ako na vaše pitanje odgovore pitanjem jer si na taj način također žele dati više vremena za smisliti odgovor.


via GIPHY


Nedostaje im svijesti o njima samima

Naše se ponašanje većinom sastoji od radnji koje odražavaju to kako želimo biti percipirani od strane drugih. Netko kome ne bi trebali vjerovat će se često ponašati suprotno od onoga kako vide sami sebe. Primjerice,kada osoba govori za sebe da ne voli dramu oko sebe, ali se uvijek ponaša na način koji pokazuje suprotno, to je znak da trebate biti oprezni oko te osobe i da joj nije dobro slijepo dati svoje povjerenje.


Ne mogu donijeti nikakvu odluku – i držati je se

Najpouzdaniji znak da nekome ne trebate vjerovati je ako osoba često najavljuje kako će nešto napraviti i donosi različite odluke i planove – koji se na kraju nikada ne ostvare ili ih se ne drže. To je samo znak da je ta osoba na koju se ne možeš osloniti i bezuvjetno joj vjerovati. Teško im je posvetiti se nekoj odluci jer ih je previše briga za tuđe mišljenje. Takav karakter je znak da tim ljudima dajete povjerenje na vlastiti rizik. Niti možete vjerovati svemu što kažu, niti možete biti sigurni da neće iznevjeriti vaše povjerenje.

via GIPHY


Foto: Freepik – yanalya/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Prijateljstvo na klimavim nogama: kako vratiti povjerenje svoje BFF nakon što zabrljaš

Uprskala si stvar - evo kako `obraditi´ starce i vratiti povjerenje

Nemaš povjerenja u druge ljude? Možeš ga vratiti uz pomoć ovih 5 savjeta

povjerenje ne vjerovati ponašanje Karakteristike

Još vijesti