Slika nije pronađena

Pored vas prolazi djevojka s neobičnom frizurom. Frendica te gurne laktom, prekrije rukom usta i i izrekne ružan komentar. Svi se smijete i gledate u djevojku koja prolazi.

Ovo je tek jedan od scenarija ruganja drugima. Često je to zbog drugačije frizure, debljine, mršavosti, neobične odjeće ili obuće ili jednostavno zbog nečeg što ste čuli o nekoj osobi. No, prije nego što se ponašate kao netko tko nema previše mozga, a zapravo mislite kako je sve skupa zabavno i kul – razmislite o svemu!

Da, lijepo je smijati se. Ali nekom dobrom vicu, a ne izrugivati se drugima i od njih činiti sprdnju. Da, lijepo je pripadati grupi. Ali uvijek postoje i oni koji se jednostavno ne uklapaju, no zato ih ne treba šikanirati. Da, lijepo je iznositi svoje mišljenje. Ali u tome treba imati takta i uvijek na umu kako ga ne treba izreći ako nas nitko za njega ne pita! Da, lijepo je i lako utopiti se u masi, ali uvijek postoje oni koji to jednostavno ne znaju ili ne žele!


Osoba koja se ruga obično smatra da je učinila nešto bezopasno i nevino te se uglavnom pravda: 'Pa, samo smo se zezali!' No, sve skupa to često ode predaleko i nije nimalo bezopasno već okrutno. Tako se na osobu kojoj si se ti danas rugao/la, sutra naveže netko drugi samo zato jer je čuo tebe kako mu/joj se rugaš. Prekosutra je to netko treći pa četvrti i tako redom, cijela škola se ruga tamo nekom klincu, a on pati, kad kreće u školu ima čvor u želucu, a samopouzdanje mu je na nuli.

Ruganje je jedan oblik zlostavljanja. Ako se drugima rugate zbog nekih doista nevažnih razloga kao što je frizura, odjeća, oblik nosa, razvedeni roditelji ili što god to već bilo, zapravo ga/ju zlostavljate. Zlostavljate njegov/njezin um, vrijeđate njegove/njezine osjećaje, pravo na različitost, pravo na slobodu i izbor ili dodajete sol na već postojeću veliku ranu. Što bi se dogodilo kada bi netko na sličan način zlostavljao i vas?Ruganje je dobilo sasvim novu dimenziju razvojem tehonologija, a posebice društvenih mreža poput Facebooka.
On tako postaje prava arena za kojekakve zlostavljače. Nisu rijetki slučajeva samoubojstava tinejdžera zbog stalnog ruganja kroz koje su prolazili na društvenim mrežama.

Pet  razloga zašto ruganje nije kul:

  1. Ruganje obično započinje u grupi. Obično ga započinju kukavice koje snagu dobijaju samo jer je grupa uz njih. Da su sami, ne bi nikada takvo što izrekli na glas.
  2. Ruganjem zapravo pokazuješ niži kvocijent inteligencije.
  3. Ruganjem pokazuješ malograđanski duh.
  4. Ruganje izaziva ruganje. Stoga se nemoj iznenaditi ako jednog dana ti postaneš predmet ruganja, možda iz čiste osvete.
  5. Ruganje obično započinje prema onima za koje smatrate da su lošiji ili manji od vas. Što to govori o vama?
N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

ruganje Škola prijatelji