Slika nije pronađena

Nedugo nakon što je Italiju potresao slučaj 14-godišnjakinje koja se ubila zbog ruganja na Facebooku, nažalost, najnoviji primjer nasilja na društvenim mrežama s tragičnim posljedicama dolazi iz Hrvatske...

Djevojka M. J. s obitelji do prije samo nekoliko tjedana u malenom je zagorskom mjestu Loboru živjela kao svaka druga normalna 15-godišnjakinja.

A tada su na društvenim mrežama krenuli prvi napadi na nju. Grupa zasad nepoznatih djevojaka i dječaka grubo ju je vrijeđala preko profila na latvijskoj društvenoj stranici Ask.fm. Brutalne uvrede, psovke, sramoćenje i omalovažavanje nisu prestajali tjednima, piše Jutarnji list.

'Ne mogu više ovako, najbolje da me više nema' - žalila se zbog toga svojoj najboljoj prijateljici iz Bedekovčine. U utorak navečer nije se vratila iz škole.

Za sve su krive društvene mreže?

Iako je zagorska policija odmah po dojavi krenula u potragu sa svim raspoloživim snagama, tada je već vjerojatno bilo kasno. Jutro poslije, pokraj izvorišta vode na obližnjem brdu, djevojčicu je mrtvu pronašla njena majka. 'Mi ne vjerujemo da je bila kadra dignuti ruku na sebe. Želimo da policija detaljno istraži što se događalo na internetu' - poručuju iz obitelji nesretne djevojke.

M. J. se, kaže teta, prije par mjeseci požalila starijoj sestri koja studira u Zagrebu da je maltretiraju preko stranice Ask.fm. Riječ je o društvenoj mreži koja je popularna među mladima i na koju navodno sve češće prelaze s Facebooka koji ima stroža pravila. Nerijetko je stranica puna međusobnih uvreda i napada vršnjaka.

M. J. je na uvrede žestoko uzvratila. Neko se vrijeme borila s grupom mladih koji su je bez ikakva posebnog povoda krenuli vrijeđati i javno sramotiti. Svemu je navodno kumovala neka ljubavna prepirka, a kad su stvari otišle predaleko, M. J. se požalila svojoj najboljoj prijateljici da više ne može. Prijateljica ju je hrabrila, ali je također, kako nam kaže naš izvor, primijetila da je zadnjih tjedana M. J. sve depresivnija i tužnija.

Iako pojedinci na Facebooku tvrde da razlog mogućeg samoubojstva nije Ask.fm nego neki drugi problemi, sve više tragova vodi prema nasilju na internetu. Uvrede kojima su je zasipali bile su brutalne, a neki su nastavili i nakon smrti.

Više: Jutarnji list

Foto: Ilustracija

Provjeri još...

>> 14-godišnjakinja se ubila zbog ruganja na Facebooku

>> Stop, ruganje nije kul!
>> Upomoć, osjećam se nevidljivo i nevažno!
>> Kad te puca crnjak – kako si pomoći?

facebook društvene mreže tinejdžeri