Slika nije pronađena

Velike su šanse da su vas roditelji barem jednom osramotili pred prijateljima ili u školi. No, što učiniti kada imate osjećaj da se to događa stalno?

Svi se možemo prisjetiti nekoliko situacija u kojima su mama ili tata izjavili ili učinili nešto toliko sramotno pred našim prijateljima da smo se htjeli zavući u rupu i ne izlaziti dok se to ne zaboravi. To je normalni dio odrastanja i roditelji to obično ne rade svjesno niti namjerno. Međutim, nekada im poželimo ukazati na to da nam se njihovo ponašanje ne sviđa. U nastavku donosimo savjete što učiniti ako mislite da vas roditelji sramote u javnosti.

1.Prihvatite da to nije toliko velika stvar

Bilo da je riječ o sramotnim nadimcima, šašavim modnim kombinacijama ili lošim šalama, roditelji će pokušati ispasti cool pred tvojim prijateljima, što naravno znači kako će te vjerojatno osramotiti. Ponekad jednostavno morate prihvatiti da je riječ o sitnicama, a te sitnice nitko drugi osim vas ne zamjećuje i vi ste jedini koji će se zamarati time, stoga ih je bolje jednostavno ignorirati.


2.Ponekad samo čine ono što je najbolje za vas

Roditelji ponekada inzistiraju razgovarati s roditeljima vaše prijateljice kod koje ćete prespavati ili zovu vaše prijatelje kada se vi ne javljate na telefon. Vjerujemo kako vam to smeta, ali zapitajte se zašto to rade? Očito je da brinu o vama i ne žele da vam se išta loše dogodi. Te mjere opreza će se smanjivati kako odrastate, a vi morate učiniti sve što možete kako bi ste dokazali da ste zreli i odgovorni. Jedino ćete tako dobiti njihovo povjerenje.

3.Definirajte što vas točno sramoti u njihovim postupcima

Pričaju li roditelji o vašim privatnim problemima pred vašim prijateljima ili drugim ljudima? Možda vas sramoti činjenica da roditelji ne poštuju vašu privatnost.Pretjeruju li s komplimentima pred rodbinom? Možda vas je sram biti u centru pažnje. Dodaju li vaše prijatelje na društvenim mrežama ili se javljaju na vaš mobitel? Možda vam je neugodno jer smatrate da prelaze određene granice u vašim odnosima s drugim ljudima. Kada odredite zašto vas neki postupci sramote, a neki ne, lakše ćete se moći suočiti s roditeljima.


4.Razgovarajte s njima

Ovakav razgovor je najbolje voditi kada ste smireni i kada znate točno što želite reći i kako. Izaberite dobro vrijeme, kada će roditelji imati dovoljno vremena da vas saslušaju. Također, uzmite u obzir kako i oni imaju osjećaje. Nijedan roditelj ne želi čuti kako sramoti vlastito dijete, stoga budite blagi i ne optužujte roditelje, već ih upozorite na ponašanje koje vam smeta. Na kraju, recite točno što želite. U ovakvim je razgovorima važno biti direktan kako bi roditelji točno znali koja ponašanja trebaju korigirati. Koristite se izrazima poput: 'Možeš li me pitati sljedeći put kada rođacima želiš reći nešto o mom privatnom životu?' Tako ćete ostvariti otvorenu komunikaciju koja će vam pomoći da budete u kontroli nad vlastitim privatnim informacijama.

Kada vas mama ili tata sljedeći put osramote, isprva ćete vjerojatno htjeti burno reagirati, ali suzdržite se. Roditelji će vas prije shvatiti ozbiljno ako im se obratite smirenim tonom. Također, otvorenim razgovorom o toj sramotnoj situaciji dokazat ćete roditeljima da ste zreli i tako ćete osigurati da vas roditelji čuju i razumiju.


Foto: Shutterstock - CREATISTA/Giphy

M.B.

Pogledajte još:

Ovi roditelji osvajaju nagradu za najkreativniju i najsramotniju kaznu! Lekcija koja je postala viralna

Roditelji 'sramote' svoju djecu tinejdžere na internetu – traži se vlasnik najneurednije sobe

Kako ponovno steći povjerenje roditelja? I to nakon što ste nešto gadno zabrljali!

Sramota sramoćenje u javnosti roditelji

Još vijesti