Slika nije pronađena

Ako si toliko sretna da imaš najbolju prijateljicu koja te podupire i ohrabruje, štiti i nasmijava, napravi sve što je u tvojoj moći da ju i sačuvaš. Ako se između vas dogodi neka ‘trzavica’ ili problem koji je poljuljao vaše prijateljstvo, nemoj olako odustati! Pokušaj prvo s ovih nekoliko savjeta koji će ti pomoći vratiti staro prijateljstvo ‘na noge’.

1. Ne pretpostavljaj ništa!

Ponekad kad dobiješ onaj čudni osjećaj da nešto nije u redu, možeš pretpostaviti da je to zato jer se tvoja prijateljica promijenila. Češće je ipak problem u prijateljstvu, a ne u osobama koje su prijatelji. Činjenica je da se ljudi vremenom mijenjaju, životi nas raznose u različitim smjerovima, mijenjamo interese, hobije, svašta. Ponekad je teško nositi se s tim. Možda tvoju prijateljicu muči nešto što do sada nije podijelila  s tobom ili ima dojam da se udaljavate. Umjesto da razmišljaš u čemu je problem – iskopaj to iz nje kroz iskreni razgovor.

2. Ne izbjegavaj problem

Djevojke često misle da će razgovor o problemu odvesti u sukob, a sukobe nitko ne voli. Ipak, kad je o prijateljici riječ – dugujete to jedna drugoj. Snažno ste povezane i naravno da kužite kad nešto ne štima. Stoga prevladaj strah od razgovora iako možda ni jedna neće uživati u razgovoru o problemima. Napravi prvi potez i pokušaj razgovarati.

3. Razgovarajte u četiri oka

Najčešće je razgovor dovoljan da povratiš prijateljstvo, samo nemoj to pokušati odigrati putem poruka. Najbitniji razgovori odvijaju se u četiri oka jer je preko računala ili telefona lako propustiti bitne stvari kao što su govor tijela, ton glasa i slično.

4. Daj joj vremena da kaže sve što misli

Dozvoli joj da kaže u čemu je problem, a ti ju nemoj prekidati niti požurivati. Daj joj neko vrijeme da se pribere prije nego ti odgovori na sva tvoja pitanja, a kad to napravi dobro ju poslušaj. Ako u njenom glasu i tonu i onome što govori možeš iščitati da joj je žao što ste se udaljile ili što ste povrijedile jedna drugu – prihvati njeno objašnjenje, ispriku i njeno viđenje problema koji vas je udaljio.

6. Budi spremna za kompromis

Ako imaš osjećaj da ste na različitim valnim duljinama, pitaj ju razumije li zašto si ljuta ili tužna. Možda i neće shvaćati tvoju perspektivu pa ćeš joj morati objasniti. Pokušaj shvatiti i nju. Ako i dalje niste na istoj valnoj duljini, morat ćeš biti spremna na kompromis. Možda ćeš morati pristati na nešto što ti se baš i ne sviđa, ali ako procijeniš da je vaše prijateljstvo vrijedno toga – učini to.

7. Utvrdite što dalje

Kamo nakon razgovora? Kako će se dalje razvijati vaše prijateljstvo? To je na vama, isključivo vaša uloga. Ili ćete otkriti da vas život polagano razdvaja. Prijateljstvo možete razviti i u smjeru u kojem ćete se viđati manje i dijeliti manje stvari i doživljaja.

Možda će vam privremena pauza pomoći da se malo ohladite i hladne glave razmislite o vaše problemu. Ako provedeš neko vrijeme s drugim prijateljima, možda ćeš otkriti koliko ti nedostaje najbolja frendica.

L.B./izvor: Being Girl

foto: sxc.hu

prijateljstvo najbolja prijateljica savjeti

Još vijesti