Slika nije pronađena

Ovo je još jedna od onih tema u kojoj žalimo za dobrim starim vremenima i time kako je sve bilo jednostavnije dok smo bili mlađi. Kad si klinac, svađaš se oko igračaka, a kad si stariji stvari često postanu malo kompliciranije.

Razlozi za svađe mogu biti statusi na društvenim mrežama, dejtanje s bivšim dečkom tvoje frendice i naravno – novac. Iako još nitko od vas ne radi neki ozbiljan posao, novac često može biti razlog za opake svađe, zamjeranja ili neku vrstu nasilja.

Ovo su neki od najčešćih problema koje novac može stvoriti:

1. Frendica je posudila novac od tebe i nikako da vrati – naravno da si joj posudila novac, ali sad si shvatila da je tvoj novčanik prazan i da bi ti baš dobro došlo da ti ona vrati što ti duguje. A opet, bed ti je.

*savjet: Moguće je da je stvarno zaboravila i nema ništa loše u tome da je podsjetiš. Ako se pravi luda i ignorira tvoje poruke jednostavno je pozovi sa strane u školi i reci da ti treba natrag tvoj novac jer želiš nešto kupiti sebi, a nemaš dovoljno.


2. Ne žele trošiti – ne želi ići u kino jer je skupo, ne želi ići na koncert iz istog razloga, a izbjegava i svaki zajednički izlazak. Jedno je ako netko nema novaca ili ako netko štedi za nešto drugo, ali stvarno je iritantno ako nigdje ne možeš ići zbog svoje frendice.

*Savjet: Ako je stvarno riječ o bff onda porazgovaraj otvoreno s njom. Reci joj da obožavaš hengati s njom, pa te zanima ima li nešto što bi ona voljela raditi, a da se istovremeno osjeća dobro kad je u pitanju novac.

3. Svi stalno posuđuju novac od tebe – koliko god voliš provoditi vrijeme s frendovima, ti nisi banka i to ti stvarno ide na živce. Pet kuna, pet kuna, ali stvarno ti je dosta toga da si ti uvijek ta koja nekome posuđuje novac.

*Savjet: Reci da ti je dosta toga. Ne na bezobrazan način, ali daj im do znanja da bi bilo okej da svatko ima svoju lovu. Isto tako, možeš reći da možete raditi nešto što ne košta puno ako je to problem. I uvijek možeš reći: 'Sorry, nemam'.
4. BFF nema love za zajednički izlazak ili odlazak na more/koncert
– česta situacija u kojoj se ti uglavnom osjećaš loše i ne znaš što napraviti.

*Savjet: Opcija prva je da joj posudiš lovu ako imaš viška. Opcija dva jest da ipak napravite neki drugi plan koji možda ne 'košta toliko puno'. Opcija tri jest da odeš s ekipom van, a onda drugi dna odeš s njom u šetnju ili planinarenje. Uglavnom, nisi ti kriva za financijski problem i ne bi si trebala uskratiti nešto, ali se možeš potruditi da i njoj ne bude preveliki bed.5. Tko će platiti račun?
- prošli put je ona, pa sad moraš ti ili je bilo obrnuto?

*Savjet: Najbolje rješenje za takve probleme jest da svatko plaća svoje. Ponekad se netko od vas može isprsiti i platiti sve, ali najpoštenije jest da uvijek svatko plaća svoje.


6. Nemaš para i mrziš se osjećati jadno – ne radiš i starci ti rijetko daju džeparac. Svi tvoji frendovi stalno idu van, a ti nemaš para i osjećaš se glupo.

*Savjet: Možda bi bilo najbolje da o tome porazgovaraš s roditeljima. Ako znaš da to neće imati nikakav učinak druga opcija jest porazgovarati s frendovima. Ako će te osuđivati zbog toga onda ti nisu pravi prijatelji. A pravi pravilna reakcija bila bi zajednički dogovor da ipak idete na mjesta koja si ti možeš priuštiti.


Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.


Pročitajte još:

Navike za koje si jednostavno prestara

Prodavač vremena ili stručnjak za čitanje misli: Ovo su zanimanja budućnosti

Bizarne stvari koje rade zbog ljubavi - tko ima novaca za ovo?

Nova problemi s novcem prijatelji problem

Još vijesti