Slika nije pronađena
Svi smo već mnogo puta čuli onu 'narodnu': živi svaki dana kao da ti je zadnji - jednog dana bit ćeš u pravu.

I što sad? Kako živjeti život kao da sutra ne postoji? Svi o tome maštamo, ali nas sputavaju dnevne obaveze, škola, razmišljanje o budućnosti, očekivanja okoline...

Što kad biste zbilja pokušali živjeti tako? Vjerojatno bi više uživali u danas i ovdje, a upravo je to najbitnije za sreću. Mnogi ljudi su nesretni, a za to uvijek postoje (barem) dva razloga: život  u prošlosti ili život u budućnosti. Kada se nađete s nekim koga volite, samo razmišljate kako će to završiti, što će biti sutra i slično. Kada uživate u filmu, zapravo razmišljate o onome što vas čeka kada završite – pisanju zadaće, usisavanju kuće ili nekoj drugoj obavezi...
Evo kako da se naučite veseliti onome što se događa „ovdje i sada“.

BUDUĆNOST NE POSTOJI
Ako pitate razne ljude o tome što je sreća, dobit ćete i razne definicije. Mnogi vjeruju da će biti sretni kada postignu ili naprave ovo ili ono: završe fakultet, dobiju dijete, kupe automobil, odu na more… Zapravo, kada živite čekajući sreću, samo živite  u iščekivanju. Budućnost kakvom je zamišljamo je produkt naše imaginacije i mašte i ona ne postoji, stoga se ne isplati nervirati oko nećega što će se možda dogoditi. Sve što vam je potrebno je tu, baš sada.

STVARI ZBOG KOJIH BRINETE SE UGLAVNOM NI NE DOGODE
Većinu svog vremena zamišljate scenarije koji se zapravo rijetko dogode, a i ako se dogode ne budu tako strašni. Hoću li mu se svidjeti? Hoće li danas u školi ispitivati matematiku? Hoće li me prijateljica pozdraviti veselo ili ljuto kad joj danas pozvonite na vrata? Iščekivanje problema uvijek je gore od samog problema. Zato ne trošite energiju na razmišljanje unaprijed, ako time naravno ne rješavate neki problem. Zamišljanje mogućih scenarija samo će vas iscrpiti, a oni se mogu ili ne moraju odigrati. Ako se radi o situaciji ili problemu koji ne možete riješiti, opustite se i prepustite trenutku.

S BEZBRIŽNIM STAVOM DONOSITE BOLJE ODLUKE
Ako ste pod stresom, veće su šanse da ćete donijeti odluku zbog koje ćete požaliti. Ne brinite zbog budućnosti. Uživajte u ovom trenutku, pa ćete bez opterećenja ispravno odlučiti, bez da o odluci mnogo razmišljate. Samo slijedite ono što osjećate duboko u sebi.

KAKO SIJEŠ, TAKO ĆEŠ I POŽNJETI (KAKO PROSTREŠ, TAKO ĆEŠ I LEĆI)
Vaš unutrašnji život može biti tmuran, ali je na vama da zaustavite oluju. Tajlanđani to zovu “mentalno kuhanje”, što znači da svaka misao postaje dijelom vas i vašeg uma. Loše misli stvaraju lošu energiju koja utječe na vas i vašu okolinu, pa postajete nesretni. Već znate – “Kakve su vam misli, takav vam je život”. Ako mislite pozitivno, vi ste pozitivniji i stvarate pozitivnu energiju za stvaranje uvjeta u kojima se vaši ciljevi ostvaruju.

Kad bismo doista vjerovali da sutra ne postoji, bili bismo zahvalni za više sitnica iz naše sadašnjosti. Za što ste vi danas zahvalni i koje vas sitnice danas vesele?

L.B./izvor: Telegraf
foto: sxc.hu

savjeti živi kao da sutra ne postoji budućnost sreća