Slika nije pronađena

Tračevi su posvuda oko nas, prate oni nas i mi njih iz novinskih stupaca, internetskih portala i TV ekrana. Međutim, mnogo ih je i u našim malim svjetovima, među prijateljima, rodbinom, susjedima.

I upravo takvi tračevi, dakle tračevi o osobama koje osobno poznajemo obično su najzanimljiviji, mnogo zanimljiviji nego oni o slavnim osobama. Stoga se treba paziti da i sami ne postanemo predmet tračeva jer trač se doista može stvoriti i iz samo jedne male kapljice.

Osobne stvari čuvajte – osobno

Svatko ima svoje drame, bilo ljubavne, obiteljske ili zdravstvene, a ljudi jedva čekaju da ih se dokopaju, ne zato da bi vas utješili već zato da bi mogli o njima razglabati i na njima liječiti svoje frustracije. Stoga trebate paziti kome se povjeravate o svojim najdubljim problemima jer ako nešto osobno kažete osobi koja ne zna držati jezik za zubima, vjerojatno bi vaš problem mogao postati javno dobro.


Ne tračajte o drugima

Ako ste vi osoba koja prenosi tračeve o drugima, lako je moguće da ćete upravo i sami postati predmet tračeva. Zapravo znate ono – ne radite drugima ono što ne želite da drugi rade vama – riječ je o pravoj istini. Također, dobro se okružiti ljudima koji ne šire tračeve.

Budite primjer

Ako vas netko pokušava uvući u tračanje, ne dajte se. Budite primjer, pazite na stvari koje izgovarate. Neka vas ne bude briga što druga strana želi od vas i zbog čega razgovara tako kako razgovara. Jednostavno se fokusirajte na sebe, na poruku koji vi želite poslati. Bitno je biti pozitivan, a najvjerojatnije je da će vas sugovornik u tome slijediti. Ovo ne znači da zanemarujete sugovornika već mu pokušajte stvari prikazati na pozitivniji način nego što ih on vidi. Ovo je dobar način pomoću kojeg nećete dopustiti da vas uvuku u trač.

Budite otvoreni

Kada vam se drugi obraćaju, budite otvoreni. Nemojte se zatrpavati poslom, uvijek govoriti kako se žurite ili nemate vremena ni pet minuta za razgovor.  Ako ste previše zatvoreni u sebe i svoje brige te ne pokazujete nikakvo zanimanje za ljude oko sebe, vjerojatno ćete postati predmet tračeva.Nađite se oči u oči s tračerom

Ako ste usprkos svemu postali predmet tračeva, saznajte odakle je trač krenuo, tko ga je započeo, a potom se nađite oči u oči s tračerom. Naime, tračeri obično misle da se radi o poprilično nevinoj aktivnosti i da tračanjem uopće ne mogu nikoga povrijediti. Vrijeme je da mu pokažete da je takvo ponašanje doista neprimjereno te zapravo povređuje ljude, zar ne?

Ne iskačite od norme

Ovo bi moglo značiti da ne biste trebali pokazivati neke drugačije obrasce ponašanja, one koji odskaču od norme. Dakako, ne treba zbog društva gušiti vlastito ja samo kako ne bismo postali predmet tračeva. Međutim, ipak neke oblike ponašanja treba izbjegavati, kako zbog tračeva tako i zbog vlastitog dobra – primjerice pijanstava, drogiranja, razbijanja društvene imovine i sličnih stvari jer takvim ponašanjem samo navlačimo trač na sebe.

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

tračanje prijatelji ponašanje