Slika nije pronađena

Na spomen riječi zlostavljanje većini na pamet padne fizičko zlostavljanje, no to nije uvijek slučaj. Ponekad osoba može biti i psihički zlostavljana što može ostaviti i gore posljedice. Grozno je saznati da je netko zlostavljan, a još je gore kad saznaš da je riječ o tvojoj frendici.


Iako već dugo znaš da nije sretna i vezi, nikako ne možeš shvatiti što točno ne valja. Možda ti se boji reći, a možda ni sama ne zna da veza ne bi trebala tako izgledati. Ovo su neki od znakova koji pokazuju na to da ti je bff u lošoj vezi:

Dečko je stalno vrijeđa

Odustala je od stvari koje voli zbog veze (to mogu biti prijatelji, obitelj hobiji)

Dečko joj stalno mijenja raspoloženja

Neugodno joj je zbog njegovog ponašanja

Donosi sve odluke umjesto nje i kontrolira je pomoću krivnje i prijetnji

Čita joj poruke i zove je svako malo

Tjelesno ju zlostavlja

Ako si primijetila neke od ovih znakova trebala bi popričati s frendicom i pomoći joj da se izvuče iz te situacije.Kako joj pomoći ako ti nije rekla?

Moguće da se srami ili niti sama nije svjesna u kakvoj je situaciji. Najbolje što možeš je nježno joj reći da si zabrinuta za nju i da joj želiš pomoći. Moguće je da će se naljutiti ili reagirati onako kako ti ne bi htjela, ali to su sve mehanizmi obrane. Ako joj zbilja želiš pomoći budi uz nju i reci joj da si nja njezinoj strani te da zaslužuje biti sretna. Nemoj je optuživati i nemoj se praviti kao da točno znaš kako joj je. Slušaj je jer je zasigurno zbunjena i nesigurna. Nemoj joj govoriti što bi trebala raditi već je za početak samo slučaj i razgovaraj s njom. Najvažnije, nemoj preuzeti cijelu situaciju jer je ona ta koja mora napraviti prvi korak.


Kako joj pomoći kad kaže što se događa?

Važno je da je aktivno slušaš i budeš joj podrška. Mora znati da je ne osuđuješ i da ti može vjerovati. Čak iako znaš dugo njezinog dečka i ako budeš šokirana nekim stvarima koje čuješ, moraš joj vjerovati i pokušati ostati mirna. Naravno da ćeš biti ljuta na njega, pogotovo ako ga poznaš dulje vrijeme, ali ne smiješ se sama obračunavati s njim ili pokušati stati između njega i nje. To bi moglo samo pogoršati situaciju. Na kraju, ohrabri je da mu se sama suprotstavi ili zajedno potražite stručnu pomoć.Kome se obratiti?

Tebi se prvo obratila i ti si joj najviše pomogla. Iako možda odbija otići po stručnu pomoć, moraš je podržati i objasniti joj da postoje ljudi koji su to već prošli ili znaju više od vas dvije. Profesorica, školski psiholog, centri za pomoć ženama ili čak školski liječnik znat će vas uputiti na prava mjesta.

Imati frendicu u lošoj vezi jedna je od groznih situacija, ali zajedno možete riješiti tu situaciju. Najvažnije je da joj pomogneš da se makne iz loše veze i budeš uz nju tijekom perioda oporavka.


Foto: Giphy/ Shutterstock

I.I.

Pročitajte još:

5 bolnih istina o srednjoškolskim vezama

Ne traje vječno: brutalne istine o prvoj ljubavnoj vezi

Što je vršnjačko nasilje i kako se boriti protiv njega?

veza Zlostavljanje frendica

Još vijesti