Slika nije pronađena

'Peer pressure', ili pritisak vršnjaka, jest nažalost česta pojava u svim društvima, a pogotovo među tinejdžerima. Od toga da se tjera na određeno oblačenje i ponašanje kako bi se bilo 'kul', pa do toga da ti netko praktički stavi prvu cigaretu u usta.

Nije lako oduprijeti se pritisku najboljih prijatelja i ljudi do čijeg ti je odobrenja stalo. Pogotovo zato što ne očekuješ da će ti najbliži prijatelji biti ti koji će te tjerati da radiš stvari koje nisu dobre za tebe, ili koje jednostavno ne želiš raditi.

U nekim trenucima je teško uopće prepoznati da se radi o vršnjačkom pritisku zato što u potpunosti vjeruješ svojem društvu. No i kada to skužiš, ne znaš kako se sada ponašati? Kako reći 'ne'?

Donosimo ti par savjeta kako zadržati svoje 'ja'!

Zapitaj se koje su posljedice

Vrlo često se zna dogoditi da kada pristanemo na nešto, ne razmišljamo o posljedicama koje to nosi. Ako se radi o očito opasnim stvarima, onda nam je jasno što je tu, ali često i tada ne razmišljamo o tome što slijedi nakon naših akcija. Na primjer, ako razmisliš o tome što sve nosi kao posljedicu isprobati drogu, onda ćeš vrlo lako zaključiti da se možeš naći u situaciji u kojoj se našla Demi Lovato. To je totalan ekstrem, ali nije nemoguća opcija.


Želiš li se zaista dovesti do toga? Naravno da ne. Lakše je reći ne kada razmišljaš o tome što bi mogla biti posljedica... Posljedica koju ne želiš doživjeti!

via GIPHY


Zašto bi pristao/la na to?
Ponekad nas naši prijatelji 'tjeraju' da radimo stvari koje nisu toliko loše. Tipa ako svi tvoji prijatelji su dobri u školi, sigurno ćeš se i ti više potruditi oko toga, pogotovo ako ti netko od njih tako nešto predloži. No tu i tamo može se radi o nekim besmislenim i bezopasnim stvarima, koje ti ipak ne želiš raditi.

Recimo da je sada glavni trend nositi poderane traperice koje se tebi ne sviđaju i ne želiš ih nositi, no ekipa te stalno tjera da si ih kupiš i da ih nosiš. Koliko će to promijeniti tvoj život na bolje? Hoćeš li ti dobiti nešto iz tog iskustva? Vjerojatno ne. Zašto onda popustiti pod time?

Imaj na umu tko si ti
Svi se stalno mijenjamo, ali u većini slučajeva, ostajemo ipak donekle isti kao što smo i bili. Ako se u jednom trenutku nađeš u situaciji da te društvo tjera na to da radiš stvari koje su totalno protiv svega što ti jesi i iza čega stojiš, možda je vrijeme da se zapitaš jesi li u dobrom društvu, ali i da se podsjetiš tko si ti zaista.

Nemoj se bojati biti ti - samo si ti takav/va kakav/va jesi, zašto bi bio/la kao netko drugi?


via GIPHY


Razmisli o svojem društvu
Kada počneš sve češće i češće primjećivati da se nalaziš u društvu u kojem te stalno tjeraju na stvari koje inače ne  bi radio/la, možda je vrijeme da ozbiljno razmisliš o tome s kime se ti družiš i zašto uopće. Da bi bio/la kul?  Nije li bolje pronaći društvo kojem si uvijek kul, a ne samo kada se ponašaš onako kako oni to žele?

Razmisli o tome što želiš raditi u skorijoj budućnosti i želiš li to s njima raditi. možeš li uopće?

Jesi li i ti kada bio/la žrtvom vršnjačkog pritiska? Reci nam u komentarima ispod članka!


Foto: Giphy/Profimedia

A.Š.

Pročitaj još:

Kako se ponašati u muškom društvu i zašto se stariji dečki upucavaju mlađim curama? Ovo su najčitanija pitanja ovog tjedna

Pronalaziš li se i ti? 5 znakova da si zrelija od ostatka društva!

Dečki su tvoje omiljeno društvo? U ovom opisu će se prepoznati svaka 'beer girl' – jesi li se i ti?

savjeti peer pressure društvo

Još vijesti