Slika nije pronađena
Zaljubili ste se i ne možete se koncentrirati na svakodnevne obaveze, a samokontrola vam je postala apstraktni pojam? Ljubav zaista utječe na vašu sposobnost da se usredotočite na bilo kakav zadatak, ali utječe i na vaše tijelo i ponašanje, prenosi portal Pozitivne.info.

Ako vam se dogodilo da pored osobe koja vam se sviđa osjećate kao da ne možete kontrolirati svoje ponašanje i kao da ne možete “vladati” sobom, niste jedini. Što ste zaljubljeniji, imate lošije rezultate na kognitivnim testovima, imate manje samokontrole, a sposobnost koncentracije vam je slabija, pokazala su istraživanja.

Razlog leži u tome što je u takvim trenucima mozak zaokupljen razmišljanjem o osobi koja vam se sviđa i u koju ste zaljubljeni, zbog čega nastaje problem u određivanju prioriteta (kao recimo da nastavite i dalje uspješno obavljati školske, obiteljske i prijateljske obaveze – sve one padaju u drugi plan kad se zaljubimo).

Međutim, to nije jedini način na koji ljubav utječe na vaše tijelo!

Smirenost, niži tlak, ritam disanja

Kada se nalazite u blizini osobe koja vam se sviđa, često se osjećate neobično smireno – osim ukoliko nemate neki konkretan razlog da budete uznemireni. Razlog za takvu smirenost je što će vam krvni tlak u društvu osobe u koju ste zaljubljeni biti niži. Ovo osjećanje nema veze sa tim da li ste tek od nedavno ili već dugo u vezi – biti u društvu osobe u koju ste zaljubljeni snižava tlak i umiruje vas.

U trenucima kada ljubav cvjeta i zaljubljeni ste do ušiju, skloniji ste sukobima sa istim spolom (djevojke se više svađaju s curama i prijateljicama, a dečki s drugim dečkima). Ljubav oslobađa hormon vazopresin, koji čini da osobe istog spola doživljavamo kao nekakvu prijetnju ili bolje rečeno konkurenciju, bez obzira na to kako se one ponašaju (možda uopće nisu zainteresirane za vašu simpatiju). Razlog za to je što instinktivno pokušavamo “obraniti” ono što smatramo svojim.

Možda niste primijetili, ali kada šetate sa dečkom, curom ili simpatijom, hodate sporije. Istraživanje je pokazalo da u romantičnim šetnjama sa simpatijom usporavamo svoj hod za 7%, a razlog za to je prilično jednostavan – lakše je održavati bliskost i intimnost kada ne žurite! Uostalom, vjerovatno je i da hod usporavamo da bismo što duže uživali u društvu osobe koju volimo ili nam se sviđa. Ima smisla, jel da?

Kada provodimo vrijeme sa simpatijom ili dečkom/curom, definitivno je da svoje ponašanje mijenjamo, čak i nesvjesno. U društvu osobe u koju smo zaljubljeni, mijenjamo čak i ritam disanja, tako što ga usklađujemo sa disanjem osobe koja nam se sviđa. Iako istraživači nemaju objašnjenje za ovakvo ponašanje, smatraju da najvjerovatnije nesvjesno pokušavamo oponašati partnera.

Leptirići u trbuhu su stvarni!

I na kraju, leptirići koje osjećate u trbuhu zaista postoje! Istraživanje je pokazalo da se u stanju zaljubljenosti mogu prepoznati četiri različite aktivnosti u mozgu. Tri moždane aktivnosti izazivaju osjećanje emocionalnog uzbuđenja, dok četvrta aktivnost zaista djeluje na vaš trbuh u kojem se onda pojavi onaj osjećaj treperenja i slatke napetosti.


L.B.
foto: sxc.hu

ljubav Tijelo ponašanje

Još vijesti