Slika nije pronađena

Prekidi su uvijek teški, no gotovo je nezamislivo teško prekinuti s osobom koju i dalje voliš. Donosimo ti savjete kako da ovaj prekid prođe što bezbolnije.

Naravno, prvo se postavlja pitanje 'Zašto bi uopće netko prekinuo s osobom koju voli?', no odgovor na to pitanje nije tako jednostavan. Ponekad, iako postoji ljubav između tebe i druge osobe, ne znači nužno da je taj netko prava osoba za tebe. Postoje određeni problemi u vezi koji postanu nepremostivi s vremenom i prekid postane jedina opcija. U nastavku slijedi sve što trebaš znati kako prekinuti s partnerom, iako ga još uvijek voliš.

Dobro razmisli o razlozima prekida

Postoji mnogo razloga zašto bi netko prekinuo s osobom koju i dalje voli. Možda ste u vezi na daljinu i taj vam pritisak postaje pretežak; možda odlazite studirati u druge gradove i ne želite vezu na daljinu; možda ste s vremenom shvatili kako vam se životne vrijednosti drastično razlikuju; možda postoji nešto iz prošlosti što ne možeš oprostiti, a možda ste jednostavno u različitim životnim fazama. Koji god da razlog postoji, prije prekida dobro razmisli je li prekid ono što zaista želiš. Možeš li se zamisliti bez te osobe u svom životu?

Nauči čitati svoje emocije

Ovaj je korak relativno jednostavan. Zapitaj se jednu stvar: 'Osjećaš li kako je tvoj odnos s tom osobom postao obaveza?' Ako je odgovor potvrdan, u tom slučaju vjerojatno osjećate kako morate nešto raditi s tom osobom, a trebali biste željeti raditi nešto s tom osobom. Postoji značajna razlika između obveze i želje. Nitko se u vezi ne bi trebao prisiljavati na nešto što zapravo ne želi; takav odnos je štetan i za tebe i za tvog partnera. Ako se tako osjećaš već duže vrijeme, možda je prekid najbolja opcija.

 


Kako započeti razgovor o prekidu?

Najteže je pokrenuti razgovor koji će povrijediti osobu koju voliš. Iako zvuči kao kliše, u ovom slučaju, iskrenost zaista je najbolja vodilja. Priznajte svom partneru ono što ste priznali i sebi: da je vrijeme reći zbogom. Navedi iskrene razloge koji su te nagnali na prekid jer će toj osobi to uvelike pomoći da s vremenom nastavi dalje. Imaj na umu da u ovakvim situacijama postoji tanka linija između iskrenosti i grubosti, stoga probaj izraziti svoje osjećaje na način koji neće uvrijediti osobu s kojom prekidaš.


Obrati posebnu pažnju na vrijeme i mjesto

Ako zaista voliš tu osobu i želiš joj prouzročiti minimalnu bol prilikom prekida, dobro razmisli kada, gdje i kako ćeš im reći da je kraj. Probaj izbjeći prekid preko poruke, već razgovor obavite licem u lice. Ako to ipak nije moguće, smislite poruku koju ćete poslati i budite spremni odgovoriti na sva eventualna pitanja koja će vaš (sada bivši) partner imati. U slučaju da se planirate naći licem u lice, dobro razmisli o mjestu sastanka. Prekid na javnom mjestu, poput kafića, nije ugodan jer ćete imati neželjenu publiku. Probaj se sastati s partnerom na privatnom mjestu na kojem ćete moći neometano razgovarati. Osim toga, pripazi na vrijeme; probaj izbjeći voditi razgovor o prekidu oko Božića, Valentinova, vaše godišnjice, a posebice rođendana svog partnera. Ne želite dodatno povrijediti osobu, a to će i vama donijeti dodatan stres.


Što nakon prekida?

Kada ste obavili teži dio, slijedi razdoblje oporavka za tebe i tvog bivšeg partnera. U početku ćete možda osjećati krivnju ili prazninu – to je potpuno normalno, ali nemojte dopustiti da vas te emocije sputavaju u procesu vraćanja u solo fazu. Podsjećajte se kako je prekid bio najbolji korak za oboje, a u međuvremenu, vrijeme će izliječiti sve rane. Nakon prekida javlja se pitanje: 'Trebate li ostati prijatelji?' Znamo kako je teško u potpunosti izbaciti osobu koju volite iz svog života, no u početku je to zaista najbolja opcija. Svaki razgovor s bivšim partnerom vraća vas korak unatrag i otežava vam da prebolite jedno drugo.


Razmišljate li o prekidu s osobom koju volite, najkorisniji savjet koji vam možemo dati jest da budete svjesni kako ovaj proces neće biti bezbolan niti za vas, niti za vašeg partnera, ali kako će vas ovo iskustvo naučiti važnim životnim lekcijama i dati priliku za nova iskustva.

Foto: Shutterstock - fizkes/ Giphy/ Shutterstock.com - Dmytro Zinkevych/ Shutterstock.com - Antonio Guillem

M.B.
 
Pogledajte još: 

Nemoj da te zavara slatkim riječima: 10 znakova koji će ti reći je li dečko kojeg si tek upoznala dobrica – ili se samo pravi

Izbaci iz glave nesuđenu ljubav: Kako preboljeti simpatiju koja nikad nije postala ništa više ni ozbiljnije?

Prepoznaj dečke kojima si samo još jedna u nizu i izbjegni slomljeno srce: Ovih 8 stvari otkriva da je 'igrač'

veza drugi razlozi Prekid ne ide prekid veze voljena osoba

Još vijesti