Slika nije pronađena

Kraj škole sve je bliže isto kao i dugački ljetni praznici i odlazak na more ili brćkanje na omiljenom kupalištu uz rijeku ili jezero. Ljetni flert već ima svoj kultni status, ali što je bolje – biti u stabilnoj vezi ili samo 'brijati' sa suprotnim spolom?

Dakako, svatko zna za sebe što je najbolje, ali ipak treba znati da svaka strana medalje ima svoje prednosti i mane.

Za početak zanimljiv podatak. Američki su znanstvenici proveli istraživanje na 200 studenata kojima su pokazali fotografiju atraktivne žene kojoj su zaklonili glavu ili tijelo. Trebali su odabrati s kojom bi bili u ozbiljnoj vezi, a s kojom bi radije imali avanturu na jednu noć. Pokazalo se da su se oni kojima je na pameti bila ozbiljna veza odlučili za fotografiju na kojoj se vidjelo ženino lice, dok su oni koji su odabrali fotografiju na kojoj se vidjelo samo tijelo razmišljali o avanturi, objavio je časopis Evolution and Human Behavior.

AVANTURA

Nasmješili ste se, razmijenili koju rečenicu i u roku 24 sata ili kraće već ste zabrijali. Sve je kao u bajci, on zgodan, ona prelijepa... možda vas je omamilo jako ljetno sunce ili romantičan zalazak sunca na morskoj pučini.

Nažalost, nakon ovoga često slijedi otriježnjenje. Sreća je ako obje strane sve skupa shvate kao dobru zabavu, ali u najvećem broju slučajeva to nije tako. Naime, obično se jedna strana zaljubi preko ušiju, dok druga strana ostane hladna, odnosno ne želi du(b)lju vezu. Pravo hlađenje tada traje do Nove godine, ako ne i dulje.

Također, treba znati i podatak da nakon ljetnih praznika drastično raste broj abortusa, što svi trebaju imati na umu!

OZBILJNA VEZA

Pomisao na ozbiljnu vezu, posebno u tinejdžerskim godinama, čini se pomalo dosadnom. Hormoni divljaju, a uz to i uvijek je tu crv sumnje koji govori: 'Možda on/a nije ona/j prava/i! Čemu gubiti vrijeme?'

Dakako, to se nikada ne zna, ali prava veza itekako nam može ispuniti srce i dušu. Što je ljepše nego kada s voljenom osobom gledamo zalazak sunca ili se mazimo pod toplom morskom vodom?

Treba dodati i sigurnost koju prava veza ulijeva, a to znači da nikada nećeš ostati sam/a, uvijek ćeš imati s nekim izaći na kavu, na sok, u disko, u šetnju ili kamo god poželiš dok traje dugo toplo ljeto, ali i nakon njega!

Ozbiljna veza znači i manji rizik od seksualno prenosivih bolesti, ukoliko ste jedno drugome vjerni, dakako.

Prava veza nije kraj života, nije kraj zabave i ne znači zatvor. Sve ovisi kako se organizirate i koliko jedno drugome dajete prostora i koliko ste spremni na kompromis, ali i koliko i jedno i drugo cijelu priču smatrate ozbiljno.

Ukoliko se u vezu uplete mnogo ljubomore, suza, svađa, agresije, ucjena i laži sve skupa možete prerasti u jednu veliku traumu, što svakako treba izbjeći.


N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

ljubav veza Ljeto More