Slika nije pronađena

Čak 30 posto spolno aktivnih djevojčica prosječne dobi od 13 godina imalo je neku spolno prenosivu bolest. Je li vrijeme da se zabrinemo?

Ginekolozi Dubravko Lepušić i Sanja Radović Radovčić proveli su istraživanje rizičnih faktora spolno prenosivih bolesti među 155 mlađih adolescentica.


Koje su rizične skupine?

Rezultati su pokazali da je 30 posto njih oboljelo od neke spolne bolesti, dok je rizik oboljenja značajno veći među onima kojima nije bitan uspjeh u školi, onima koji imaju dojam da ih roditelji ne slušaju te među djevojčicama koje su imale dva ili više seksualnih partnera (a takvih je više od pola!) piše Večernji list.

Iako je prosječna dob stupanja u seksualne odnose 17 godina, najviše spolno prenosivih bolesti bilježi se među adolescentima koji imaju između 15 i 17 godina, što nikako ne znači da ne postoje adolescenti mlađi od 15 godina koji stupaju u seksualne odnose.

Manji rizik obolijevanja je kod tinejdžera koji imaju bar jednu osobu za razgovor, kod onih koji nisu imali problema s policijom, koji nisu razmišljali o bijegu, čiji bliski prijatelji ne puše i ne piju.

Najčešće spolne bolesti

Doktorica Lepušić izdvojila je infekciju humanim papiloma virusom (HPV) kao najčešću spolno prenosivu bolest za zarazu kojom svaka adolescentica ima čak 60% šanse već pri prvom spolnom odnosu. Mlad i zdrav organizam uglavnom sam svlada virus, ali kod njih oko 10% dolazi do viših faza infekcije.

Zbog ovih poražavajućih statistika iznimno je važno uvesti Zdravstveni odgoj u škole kako bi tinejdžeri dobili valjane informacije o seksualno odgovornom ponašanju.

I.N.

spolne bolesti

Još vijesti