Slika nije pronađena

Seksualna orijentacija je predmet brojnih istraživanja već desetljećima i tema brojnih pitanja u našoj rubrici 'pitanja & odgovori'. Intrigantno istraživanje na tu temu, objavljeno u časopisu 'Journal of Personality and Social Psychology', a o kojem piše The Independent, pokazuje da bismo trebali razmišljati u sasvim novom smjeru – jer naša seksualnost navodno djeluje u spektru.
To znači da ne postoji u potpunosti hetero muška ili ženska osoba! Evo kako su došli do tih rezultata...


via GIPHY


Pokazali su pornografske materijale osobama oba spola i razne dobi i, umjesto da se oslanjaju na ono što su oni sami rekli za sebe da jesu (što se tiče seksualne orijentacije), promatrali si njihove fiziološke odgovore na servirani sadržaj. Fokusirali su se na proučavanje širenja oka zjenice, što je znak seksualnog uzbuđenja, a apsolutno ga je nemoguće kontrolirati.


via GIPHY


Na fotografijama su bile razne scene heteroseksualnih parova (muških i ženskih) i homoseksualnih parova (muških i ženskih) u 'akciji', a pružili su ih svima neovisno o navodnoj seksualnoj orijentaciji.

Dokazali su da se zjenica oka heteroseksualnih muških osoba jače proširila kada su vidjeli dvije cure na slici, ali su reagirali i kada su vidjeli dva dečka na slici. Sličnu su reakciju istraživači zamijetili i kod heteroseksualnih ženskih osoba.


via GIPHY


Drugim riječima, uzbuđenje kod heteroseksualaca je bilo jače pri gledanju fotke na kojoj je heteroseksualni par uhvaćen u seksu, ali bilo je jasno vidljivo i kada je na fotki homoseksualni – i to kod oba spola.

Time je opovrgnuta teza da uopće postoje 'streight' osobe. Iznenađujuće, zar ne?

Foto: Shutterstock/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Provokativno je IN! Bog i homoseksualnost su teme najčitanijih pitanja proteklih tjedana

Najpopularnija pitanja ovog tjedna – tinejdžerske veze, seksualnost i zdravlje kao enigma

Sve što biste trebali znati o vlastitoj seksualnosti

Seksualna orijentacija streight biseksualnost Istraživanje