Slika nije pronađena

Prijatelji s povlasticama – linija manjeg otpora koja garantira dobru zabavu bez obaveze ili zabluda koja završava u suzama i osjećaju razočarenja?

Ako ste ikada bili u ovakvoj vezi možda vas je  početku i zabavljala, ali kako je završila? Je li postalo dramatično, komplicirano, depresivno? Jeste li se zaljubili, a onda druga strana i dalje se željela samo ‘zabavljati’? Ona priča s Natalie Portman i Ashtonom Kutcherom funkcionira sam – na filmu

Najnovije istraživanje o PSP dokazala je da je ova ideja jedna od najgorih u povijesti dejtanja. Kendra Knight sa Sveučilišta DePaul ispitala je 25 fakulteta kako bi otkrila što zapravo ne valja s ovom idejom i može li se ikako raspetljati jednom kad se nađemo u tom klupku.

Knight tvrdi da se obje strane na početko dogovore da se poštuju zadana ograničenja (nećemo se zaljubiti, nećemo biti ekskluzivni, viđat ćemo i druge osobe, nećemo biti ljubomorni), no najčešće prijatelji s povlasticama uopće o tome ne razgovaraju, jednom kad krenu s ovakvom vezom. Strah od pričanja o tome kako se u toj vezi osjećaju glavni je krivac što većina ovakvih veza završi u suzama.

Ovakva mučna atmosfera u kojoj se o nečemu jednostavno ‘ne govori’ pa se stvara napetost i tabu tema potpuno su suprotne stavu “bez ikakvih obaveza, samo zabava” - jer ako se samo zabavljate, svome partneru morali biste bez srama priznati sve. Nije da je bitno, zar ne? Pa...baš i ne.

Osoba koja se na kraju zaljubi (a to se uvijek dogodi) osjeća se kao “luđak” jer se zapalila za osobu s kojom je dogovoreno da će biti samo frendovi s povlasticama.

Još jedan veliki problem je što PSP ne razgovaraju o svojim emocijama koje se neizbježno moraju pojaviti – netko se zaljubi, netko osjeti ljubomoru i slično. Možete patiti u toj situaciji u tišini jer ne želite ništa reći kako ne biste otjerali svog PSP jer opet ludujete i emocionalni ste, a dogovorili ste se da nećete biti.

Zaključak istraživanja taj je da PSP ne mogu funkcionirati bez zdravog razgovora o cijeloj situaciji, a baš zato što osobe u ovakvim odnosima najčešće prešućuju svoje emocije – veza je osuđena na propast.

Nije da će rezultati ovog istraživanja pokolebati nekoga tko misli da je ovo dobra ideja ili tko iz veze u vezu ide baš po ovom “ključu”, ali svakako je zanimljivo i vrijedno minute razmišljanja.

Nijedna veza ne može uspjeti ako niste iskreni i ne razgovarate, sve ako morate priznati da ste se zaljubili i tako pokvariti vezu koja tako i tako nije funkcionirala jer ste se unatoč dogovoru – emocionalno vezali.

L.B./izvor: Your Tango

foto: sxc.hu

Prijatelji s povlasticama kendra knight problem Istraživanje

Još vijesti