Slika nije pronađena

Raskid je zaista jedno traumatično i stresno iskustvo, naročito kada se ne dogodi na vašu inicijativu. Ipak, u tim trenucima morate biti snažni i vjerovati da se tako najbolje za oboje, kao što se morate pripremiti za sve promjene u ponašanju koje vas očekuju.

Scenarij je ispričan, viđen i doživljen tisuće puta: ostavila vas je osoba koju ste voljeli do bola i za koju ste bili spremi uskočiti u vulkan, a ta vam je osoba na kraju rekla da “to više nije to” i da svoj životni put mora nastaviti bez vas.

Niste ni prva ni jedina osoba kojoj se to dogodilo i zbog toga na cijelu situaciju ne biste trebali gledati kao na neki filmski smak svijeta. Preživjet ćete i vi “cipelu” koju ste dobili, jer ne kažu se bez razloga da “vrijeme liječi sve”.

Ipak, put do izlječenja vašeg srca neće biti lagan i jednostavan, a pomoći vam može pregled svih faza koje prolazimo jednom kad nam netko slomi srce.


Faza očaja

Nakon raskida prva faza je faza očaja. Istovremeno je i dramatična i patetična, ali samosažaljenje traje svega nekoliko dana. U toj je fazi apetit najčešće na nuli, jednako kao i nivo energije, pa se obično razvlačite po kući na relaciji kauč - krevet. San nikako ne dolazi na oči, a buljenje u TV tih dana je omiljena aktivnost. Iz ovog “poluživota” izvlače vas prijatelji koji vas stalno podsjećaju da će se stvari popraviti i da imate rame za plakanje.


Faza ogorčenosti

Nakon faze očaja slijedi faza u kojoj se tuga pretvara u ogorčenost. Bivša veza nesvjesno se preslikava na sve ostale odnose, gubite vjeru u ljude, a jačate sumnjičavost. Ne brinite, ovo sveopće razočaranje je samo faza i ne dopustite da vas slomi. Budite uz obitelj i prijatelje s kojima ćete preživjeti tugu i polako se oporaviti.

Faza “bolje biti sam nego s njim/njom”

U trećoj fazi nastojite se uvjeriti da je bolje biti solo nego u vezi. Ogorčenost je zamenila vjera u bolje sutra i popis stvari koje je bolje raditi sam nego u paru. Počet ćete pronalaziti sve više svijetlih točki, ali ćete shvatiti da sada imate jako puno vremena – samo za sebe! U ovom periodu posvetit ćete se svemu što ste do sada zanemarivali poput vježbanja ili čitanja knjiga, ali i upustiti u nove hobije. To će vam otvoriti vidike i osjećat ćete se bolje. No ni to neće biti sjajno za vas jer ćete s vremenom shvatiti da biste to radije podijelili s nekime.

Faza “šmrc, šmrc, želim ga/ju nazad”

Nakon što su stvari krenule na bolje, odjednom vas i najmanja sitnica vraća u prošlost. Redovno pratite statuse bivšeg partnera na Fejsbuku, kao i to tko mu ‘lajka’ fotke i statuse i tko se to pojavljuje s njim na fotografijama. Odjednom dobivate poriv da mu se javite i krenete ispočetka. U ovoj fazi bitno je da razgovarate s najbližima kako bi vas razuvjerili u vašim namjerama. Postoji razlog zbog kojeg ste se razišli i koji je velik i bitan. Osim u situacijama kada obje strane žele pokušaju još jednom, za ovaj se potez bolje ne odlučiti.

Očajnički aktivna faza

U ovoj fazi stalno izlazite, non-stop nešto radite i trčite s jednog treninga na drugi. Pretjerana aktivnost samo je nastojanje da zaboravite osjećaje tuge i usamljenosti. Međutim, ova faza samo je polovično korisna jer se jednim dijelom pokušavate uvjeriti da niste tužni i da za to nemate vremena, a s druge strane pokušavate biti najbolja verzija vas samih da mu/joj je onda natrljate na nos u maniri: ‘vidi što propuštaš’. Niste u potpunosti sretni, ali ste na dobrom ste putu da to postanete. Ova faza pomaže vam da shvatite da je tuga samo znak da se znate nositi sa svojim emocijama umjesto da ih ostavljate po strani.

Faza “vrijeme je za novi početak”

Posljednja faza je faza priznanja da je gotovo, odnosno da je vreme za novi početak. U ovom periodu ostajete kod kuće zato što to želite, a ne zato što vas je tuga prikovala za krevet. Uživate u novim iskustvima, ali ne žurite kao u prethodnoj fazi. Opušteni ste i sami određujete tempo svog života. Iako će vam ponekad biti teško, uvjereni ste da vas čeka bolja budućnost.

L.B./izvor: Huffington Post

foto: sxc.hu

Prekid faze promjene raspoloženja

Još vijesti