Slika nije pronađena

Jeste li pratili na satovima likovnog kada se objašnjavalo što su boje? Ako niste, evo ukratko - boja je osjetilni doživljaj koji nastaje kada svjetlost karakterističnog spektra probudi receptore u mrežnici oka.

Tradicionalna je podjela boja na osnovne i složene. Osnovne su crvena, žuta i plava, dok složene nastaju kombinacijom dvije od ovih boja, primjerice - crvena + žuta = narančasta, plava + žuta = zelena i plava + crvena = ljubičasta.

Prilikom kombinacije odjeće obično gledamo da se boje slažu, međutim, ponekad je moguće spojiti nespojivo. Pri ovome nas posebno zanimaju tzv. komplementarne boje. To su boje koje su na suprotnim stranama tzv. Oswaldovog kruga boja, odnosno dvije boje od koje jedne nema ni malo u drugoj boji, a to su narančasta i plava, ljubičasta i žuta te crvena i zelena.

Dakako, nisu sve boje čiste već postoje razne kombinacije nijansi, primjerice kod crvene su to koraljna i boja višnje, kod zelene esmeralda, boje trave, kod plave kobaltna i tirkizna i tako dalje. Saznajte koje se neobične kombinacije boja nose ovog ljeta.

Koraljna i tirkizna

Tirkizna je bila hit ljetna boja prije koje tri godine, a čini se da se na mala vrata, uz sve ove neonske boje koje su trenutno hit, i ona vraća te pronalazi svoje  mjesto pod suncem. Ona je pozitivna boja i većina ljudi povezuje ju s morem i ljetnim užicima. U mnogim kulturama vjeruje se da je upravo ova boja zaštitnička, kao talisman, inspirirana je i vodom i nebom te je to boja dubokog suosjećanja i ozdravljenja, boja vjere i istine.


Koraljna je IN ovog ljeta, izvrsno pristaje preplanuloj puti, a nećete pogriješiti ako iskombinirate majice, hlače ili haljine u ovim bojama. Obje su boje jake i zato je najbolje u jednoj imati odjeću, primjerice haljinu, a u drugoj dodatke poput remena, nakita, sandala i sličnog.

Ružičasta i žuta

Kanarinac žuta je totalni hit ovoga ljeta, a ružičasta će je još više naglasiti. Ovisno koje nijanse ove dvije boje izaberete, takav dojam možete ostaviti. Primjerice ako su obje boje vrišteće, ostavit ćete dojam samopouzdane, hrabre osobe, dok one manje intenzivne ipak svjedoče o klasičnom stilu koji nikada ne izlazi iz mode.


Ružičasta je romantična boja, boja ljubavi, a žuta je boja energije i života – što se bolje može nadopunjavati od poruka koje odašilju ove dvije boje?

Ljubičasta i siva

Ljubičasta se obično povezuje s duhovnošću i plemstvom. Postoje različite nijanse ljubičaste – primjerice boja lavande, jorgovana, ljubičica i slično.  Zanimljivo je da na Tajlandu ova boja simbolizira jutro, a istraživanja su pokazala da boravak u sobama s ljubičastim zidovima potiče kreativnost.


Siva se još naziva i akromatskom bojom ili nebojom, zajedno s crnom i bijelom. Kombinacija ove dvoje boje veoma je privlačna, ali u isto vrijeme treba pronaći pravu mjeru. Ako su obje tamnije, cijela kombinacija može postati previše zatvorena, a ako je ljubičasta previše vrišteća, siva je itekako može smiriti.

Kobaltno plava i žuta

Rekli smo već da je žuta IN ovog ljeta, a što s plavom, točnije kobaltno plavom? Ona odlično ide uz žutu, a bila je u modi prije dvije godine. Radi se o raskošnoj, kraljevskoj nijansi koja će definitivno začiniti vaš izgled.


Kobaltno plava je bogata boja, nije pretjerano tamna kao mnoge druge nijanse plave boje, štoviše odiše životom i energijom. Želite li zasjati ovoga ljeta, svakako izaberite ovakvu kombinaciju.

Ružičasta i plavo – zelena

Plavo – zelena još se naziva i 'teal', a zapravo se radi o veoma sofisticiranoj kombinaciji plave i zelene boje. Ružičasta je sama po sebi topla i romantična, dok je teal zagasitija, ona smiruje.


Kombinacijom ove dvije boje dobiva se posebno romantičan izgled, a veoma je pogodna za ukrase u kosi.

N.LJ.J.
Foto: Polyvore.com

Moda boja stil Ljeto

Još vijesti