Slika nije pronađena
Zara je jedan od najpoznatijih brendova odjeće na svijetu – i to one koju si većina može priuštiti, pa je postigla globalni uspjeh, a Amancio Ortega, vlasnik Zare, četvrti je najbogatiji čovjek na svijetu.

Ortega je osnivač tekstilne tvrtke Inditex i brenda Zara koji je dao ime dućančiću s kojim je započeo biznis u sjeverozapadnoj Španjolskoj – ono je bilo 'Zorba', prema filmu 'Grk Zorba' (Zorba The Greek) iz 1964. godine. Međutim, uskoro je shvatio da se u blizini nalazi kafić istog naziva. Izgleda da se nije dovoljno dobro raspitao je li ime slobodno.

Prisiljen mijenjati ga, nakon što je već naručio kalupe za slova svojeg natpisa, razmišljao je ograničeno – pa je razmjestio slova i preimenovao 'Zorbu' u 'Zaru'.Iako nam ovaj naziv 'na prvu loptu' djeluje kao jednostavnija verzija, čini se da ga ne znamo ni izgovarati kako je to zamislio Ortega. Fonetski, ime bi trebalo zvučiti 'dzah-dah', prema sjevernošpanjolskom dijalektu.


Sve to skupa nije ni bitno jer Zara je 'instant' modna kompanija (čije ime možda većina ne zna izgovoriti) u kojoj radi 11000 radnika, ima 5900 trgovina u 85 zemalja i godišnje proizvodi oko 840 milijuna komada odjeće. Možda niste znali kako se izgovara današnje ime brenda ili kako se prije zvao, ali sigurno posjedujete barem par komada odjeće. Foto: Getty/Instagram/Pixabay

M.Z.

Pročitajte još:

Oni fkt imaju para - popis poznatih koji su najviše zaradili ove godine

Cijelo vrijeme ste krivo izgovarali ime poznatog dućana – evo kako se izgovara Zara!

Poznati modni brend Bershka lansirao je i make up liniju – želiš među prvima isprobati ove fora proizvode?

ime zara Amancio Ortega zorba

Još vijesti