Slika nije pronađena
Povijest maskare za trepavice mnogo je starija i sigurno nije započela Evom Longorijom! Donosimo vam nekoliko zanimljivih podataka o ovom obaveznom suputniku svake djevojke, žene, dame…

>> VIDEO: Trikovi za guste i dugačke trepavice

Egipćani i maskara

Maskara se koristila još 4.000 godina prije nove ere. Drevni Egipćani nazivali su je „kohl“, a nanosili su je štapićem. Naravno, nije izgledala kao ove današnje maskare, niti se pravila na isti način, već je bila napravljena od olova i ugljena. U ovu smjesu dodavao se med, kao i izmet krokodila, kako ne bi bila previše tekuća.

Prva američka maskara “Mabeline”

Prva maskara u Sjedinjenim Američkim Državama pojavila su u Chicagu. Njen izumitelj dao joj je ime po glavnom sastojku, vazelinu (vaseline) i svojoj sestri Mabel, pa je maskara dobila ime „Mabeline“. U to vrijeme, maskara se još uvijek nije pakirala na nama poznat način već se proizvodila u prahu i nanosila četkicom.

Revolucija tek u 60-im godinama!

Prva kremasta maskara slična današnjim, napravljena je tek 1958. godine, pakirala se u bočice i kupovala u kompletu sa aplikatorom. Do prave revolucije došlo je 60-ih godina prošlog stoljeća, kada se počela masovno proizvoditi i koristiti.

Kakica kao glavni sastojak?

Iako se često šuška da je jedan od glavnih sastojaka ove šminke izmet štakora, to uopće nije točno. Važan sastojak maskare je guanin, supstanca koja se dobija od ribljih ljuskica. Guanin je čest sastojak različitih proizvoda za šminkanje jer im upravo on daje sjaj.

Četkica od najlona

Maskaru danas nanosimo četkicom, a ona se pravi od najlona, koji je svoj debi „doživio“ 1939. godine na jednom Međunarodnom sajmu u New Yorku. Na istom sajmu je američkoj javnosti po prvi puta predstavljena i maskara.L.B./izvor: Polished
foto: sxc.hu


Provjeri još:

>> VIDEO: Trikovi za guste i dugačke trepavice

>> Do savršenog make up-a za 5 minuta!

>> Jednostavan make up za školu koji ne smijete propustiti

maskara zanimljivosti

Još vijesti