Slika nije pronađena

Novo istraživanje objavljeno u publikaciji “Quarterly Journal of Experimental Psychology” otkriva da su ideje o tome što je privlačno ženama i muškarcima potpuno pogrešne! Iako se mnoge djevojke i žene šminkaju kako bi se učinile “privlačnijima” i “atraktivnijima” – možda u tome i pretjeruju, stvarajući suprotan učinak.

Istraživači sa Sveučilišta Bangor i Aberdeen dali su ženama, njih 44, različite vrste tekućih pudera, ruževa, rumenila i maskara i rekli im da se našminkaju kao za izlazak vikendom. Sudionice istraživanja fotografirali su prije i poslije šminkanja. Znanstvenici su zatim izmijenili fotografije na način da su dobili 21 fotografiju djevojaka i žena koje su bile različito jako našminkane.

Ove su fotografije pokazali studentima Sveučilišta u Bangoru koji su morali odabrati fotografiju koja je bila najprivlačnija njima, zatim fotografiju za koju su mislili da će se najviše svidjeti drugim ženama i još jednu fotografiju za koju su mislili da će je najčešće odabirati muškarci.

Zanimljivo je da su se ženama svidjele fotografije modela koje su bile malo jače našminkane. Muškarci su u pravilu odabirali fotografije djevojaka s manje šminke. Svi su ispitanici pretpostavili da će se muškarcima svidjeti modeli s više šminke, a ne ženama, no ispalo je da je zapravo suprotno!

Muškarci i žene najradije su odabirali fotografije modela koji su nanijeli 40% manje šminke nego prvi put (kad su im znanstvenici rekli da se našminkaju kao za izlazak).

Znanstvenici su zaključili da se žene šminkaju zbog toga što misle da će time zadovoljiti standard ljepote koji zapravo možda uopće ne postoji! “Ako zbrojimo sve ove rezultate, oni pokazuju da žene i djevojke najvjerojatnije koriste šminku zbog toga što smatraju da će time zadovoljiti standarde drugih osoba, a koji zapravo uopće nisu takvi kakvima ih zamišljaju. Ova su očekivanja više povezana uz ideju što se sviđa suprotnom spolu, a ne toliko ženama”, zaključili su autori studije.

Mislite li da su znanstvenici u pravu?


L.B./izvor.
Time.com
foto: collegecandy.com

šminka privlačnost Istraživanje

Još vijesti