Slika nije pronađena

Znak statusa i bogatstva, krzneni kaput bio je nekada odjevni predmet za kojim su čeznule mnoge dame. Danas, kada smo okruženi raznim materijalima koji ga zamjenjuju sve je više prihvaćeno stajalište da je lov ili uzgoj životinja radi toga da njihovo krzno postane nečiji kaput moralno neprihvatljivo.

Jedna od najpoznatijih nevladinih organizacija koja se bori za prava životinja i zabranu proizvodnje krznene odjeće je britanska PETA, poznata po jumbo plakatima s raznim slavnim osobama koje su u znak potpore skinule 'svoje krzno' odnosno pozirali bez odjeće.


Također PETA često organizira akcije kao što je upadanje na modne događaje dizajnerima koji na modnim revijama predstavljaju kolekcije i odjevne predmete napravljene od krzna, a sve kako bi privukli pozornost na ovaj, za njih gorući problem.

Neki od argumenata protiv njegova nošenja su da životinje koje se uzgajaju za njegovu proizvodnju žive u nehumanim uvjetima, a smrt dočekaju često obješeni ili pušteni da iskrvare do kraja.

Nedavno je objavljen i podatak da većina krzna koja je iz Kine uvezena u SAD  zapravo dolazi od divljih životinja, u čijem lovu često stradaju i druge vrste, kao što su psi i mačke.

U Hrvatskoj se pak najčešće za krzno uzgajaju činčile, dok je svjetsko tržište stalno u potražnji za novim dobavljačima. Najviše se tako traži krzno leoparda, tigra, lisica, kune, vjeverice, činčile, ali i medvjeda ili tuljana. Sve više se osnivaju farme za uzgoj životinja sa skupocjenim krznom kao što su srebrna i plava lisica, nerc, bizam ili dabar, a takvih farmi najviše ima u Kanadi i SAD-u. Godišnje se tako u uzgoju radi krzna ubije oko 2.7 milijuna životinja.

No, u svijetu visoke mode krzno je često nezamijenjiv materijal, te ga se mnogi poznati dizajneri sjete makar u dijelu svojih zimskih kolekcija. Usprkos tome, udruge za zaštitu životinja često ističu kako danas postoje mnogi materijali koji krzno mogu uspješno zamijeniti kao što je npr. eko krzno i da za pravim krznom naprosto nema potrebe.

Protiv krzna s PETOM bore se i mnoge slavne osobe kao što su Penelope Cruz, Pink i Paul McCartney, a s druge strane ima i onih koji se ne odriču svoje skupe odjeće poput Jennifer Lopez  i Kanye Westa.

U zadnje vrijeme vodi se debata i oko toga je li moralno prihvatljivo nostiti vintage krzno, odnosno npr. ono koje se može naslijediti iz bakinog ormara ili kupiti u nekom second hand shopu, ali zabraniti njegovu sadašnju proizvodnju te za nju koristiti samo ono ekološko.

Također, mnogi koji zagovaraju njegovo nošenje ističu da se isto tako životinje ubijaju i zbog kože, koju nosimo npr. na cipelama, dok pobornici zabrane krzna na to odgovaraju kako to ipak ne znači da trebamo nositi i krzno, jer za njega postoji zamjena.

Što ti misliš o tome? Sviđa li ti se krznena odjeća ili misliš da prava životinja ipak dolaze ispred mode?

Sonja Curi
Foto: Photoxpress.com, Peta.org

krzno odjeća moda