Slika nije pronađena

O PISCU:

Aleksandar Sergejevič Puškin rodio se u Moskvi 1799. godine. Pohađao je elitnu školu za plemićku djecu, gdje je već pokazao pjesnički dar. Umro je u 38. godini života od posljedica zadobivenih na dvoboju. Njegova najpoznatija djela su Evgenij Onjegin, Kapetanova kći, Bajke, Boris Godunov i Belkinove pripovijesti.

Mjesto i vrijeme radnje:

Obala i more. Ribar i njegova žena stanovali su u kolibi na obali mora, a zlatna ribica je živjela u moru.

Tema:

Zlatna ribica

Ideja:

Čovjek ne smije biti pohlepan

Bilješke tijekom čitanja:

- Stari ribar i njegova žena

- Zlatna ribica koja ispunjava želje

- Pohlepna i zločesta starica koja od ribice traži korito, kuću,

želi biti vlastelinka, svijetla carica i na kraju vladarica mora

- Žao mi je starog ribara, a ne sviđa mi se njegova pohlepna žena

- Smatram da je na kraju starica zaslužila da bude opet siromašna u

staroj kolibi

Kratki sadržaj:

Na obali mora živjeli su starac i starica. Starac je lovio ribe, a njegova žena je prela pređu. Jednog dana je starac lovio ribe i uhvatio je zlatnu ribicu koja govori. Ribica je molila starca da je ne ubije, već je pusti natrag u more, a ona će njemu ispuniti njegove želje. Starac ju je pustio u more, ali nije ništa tražio od ribice. Kad je ribar to ispričao svojoj ženi ona ga je grdila i nazvala prostačinom i budalom i tražila da od te ribe traži novo korito. Kad je to dobila, tražila je novu kuću, željela je biti moćna vlastelinka, a zatim i svijetla carica. Živjela je u dvorcu, imala je sve što je poželjela dok je svoga muža poslala da radi u staji. Na kraju je željela biti vladaricom mora i da joj zlatna ribica služi. Ribica se na to razljutila i ništa nije na tu želju odgovorila, a kada je ribar došao kući, našao je opet svoju kolibu, ženu i prepuklo korito.

Analiza likova:

Stari ribar – dobar i pošten starac

Starica – zla, pohlepna i nikad zadovoljna

Zlatna ribica – dobra ribica koja održava svoje obećanje

Dojam o djelu:

Ova kratka bajka mi se dosta svidjela jer je u njoj opisana zlatna ribica koja ispunjava želje. Ja bih isto htjela imati takvu ribicu koja bi ispunjavala sve moje želje.

aleksandar sergejevič puškin bajka o ribaru i ribici bajka lektire lektira

Još vijesti